Nieuws/Buitenland
12676
Buitenland

VN: etnische zuiveringen in Zuid-Sudan

Blauwhelmen in Zuid-Sudan.

Blauwhelmen in Zuid-Sudan.

GENÈVE - In delen van Zuid-Sudan worden etnische zuiveringen gepleegd die doen denken aan de volkerenmoord in Rwanda van 1994. De zuiveringen worden uitgevoerd door mensen te laten verhongeren, door dorpen plat te branden, door verkrachtingen en moordpartijen op grote schaal. Dit heeft het hoofd van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties die het land bezocht, Yasmin Sooka, donderdag in Genève gezegd.

Blauwhelmen in Zuid-Sudan.

Blauwhelmen in Zuid-Sudan.

De president van Zuid-Sudan, Salva Kiir, heeft Sooka donderdag verontwaardigd weersproken.,,Dat bestaat niet, er zijn geen etnische zuiveringen in Zuid-Sudan'', zei Kiir op bezoek in Zuid-Afrika.

Het land werd in 2011 na tientallen jaren van strijd, onafhankelijk van Sudan. Het land telt meer dan zestig stammen of bevolkingsgroepen. De twee grootste, de Dinka en de Nuer, zijn eind 2013 in een bloedige strijd verwikkeld geraakt. Kiir van de Dinka-stam kreeg het aan de stok met vicepresident Riek Machar van de Nuer.

Het land is straatarm en mist infrastructuur door jarenlange strijd en verwaarlozing. Het aantal inwoners wordt geschat op circa 12 miljoen. Een kwart van de inwoners is door het jongste gewelddadige conflict ontheemd.