Nieuws/Binnenland
1268410568
Binnenland

Utrecht wapent zich tegen mogelijke ’grote groepen relschoppers’

UTRECHT - Utrecht maakt zich op voor een mogelijk roerige dag. Eerder deze week is een demonstratie van ’Nederland in opstand’ tegen de ”1,5 meter-waanzin” verboden. Maar de politie heeft concrete informatie dat „grote groepen relschoppers van diverse pluimage de demonstratie willen aangrijpen om tot een gewelddadig treffen (met de politie) te komen.”

„Dit zal leiden tot ernstige wanordelijkheden en doordat de 1,5 meter niet kan worden nageleefd, tevens tot gezondheidsrisico’s”, aldus burgemeester Peter den Oudsten.

Naar verwachting 1500 mensen wilden naar het Jaarbeursplein komen, maar de gemeente, politie en justitie vonden dat deze bijeenkomst niet veilig kan plaatsvinden. Leden van ’Nederland in opstand’ hebben aangegeven alsnog naar Utrecht te komen. „Wij hopen dat iedereen thuisblijft”, zei een woordvoerster van de politie. Zij zegt dat de politie de situatie in de stad scherp in de gaten zal houden.

Ook een woordvoerster van de gemeente laat weten dat Utrecht zich goed heeft voorbereid. „Wij houden rekening met meerdere scenario’s.”

Demoverbod genegeerd

Ondanks het uitdrukkelijke verbod van de Utrechtse driehoek roept het anti-autoritaire platform Nederland in Opstand op vanmiddag toch naar de binnenstad van de domstad te komen.

Betogers is gevraagd zich in onopvallende kleding op te houden in het centrum tot om 15.45 de (alternatieve) locatie wordt vrijgegeven. „Het gaat geen gezelligheid worden”, voorspelt organisator Tinus Koops, die op Facebook een dag voor zich ziet ’die velen zullen heugen’.

De gemeente Utrecht had donderdag in zes kantjes gemotiveerd dat de demonstratie bij het Jaarbeursplein niet kan doorgaan vanwege signalen dat hooligans en andere relschoppers op onlusten uit zijn.

Andere redenen voor de afwijzing zijn de nabijheid van winkelend publiek, ov-knooppunt Utrecht Centraal en de expo World of Dinos in de Jaarbeurs, waar veel gezinnen op afkomen. Overleg met de revolutionairen leverde niets op.

Zondag is ook een demonstratie in Dordrecht door het lokale bestuur verboden. De aanvrager, Dordrecht in Verzet, zoekt naar een andere datum.

In Den Haag liep een soortgelijk verboden protest recent uit op ongeregeldheden. Naast de demonstranten waren ook honderden relschoppers naar de Hofstad gekomen om de confrontatie te zoeken met de politie.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo