Nieuws/Buitenland
1268479139
Buitenland

Poetin niet naar G20-top in Indonesië: mogelijk wel virtueel aanwezig

President Poetin

President Poetin

JAKARTA - De Russische president Vladimir Poetin reist later deze maand niet naar Indonesië voor de G20-top, meldt de Russische ambassade in Indonesië. Mogelijk zal Poetin wel virtueel aanwezig zijn. Ook zal Rusland wel door buitenlandminister Sergej Lavrov vertegenwoordigd worden bij de top in Bali.

President Poetin

President Poetin

Een eventueel bezoek van de Russische president aan de top op het Indonesische eiland lag in het Westen gevoelig. Zo hadden Amerikaanse regeringsbeambten al gezegd dat VS-president Joe Biden niet van plan was Poetin te ontmoeten op de G20-top, zelfs als de Russische president daarbij aanwezig zou zijn.

Indonesië, dit jaar gastheer van de G20, werd afgelopen zomer door westerse landen onder druk gezet om de uitnodiging voor de top aan Poetin in te trekken vanwege de inval van Rusland in Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski is ook uitgenodigd voor de bijeenkomst. Hij zei vorige week dat hij niet naar Bali komt als Poetin aanwezig is. Zelenski heeft Oekraïne sinds het uitbreken van de oorlog geen enkele keer verlaten. Hij zal de G20 waarschijnlijk via een videolink volgen.

De top, die op 15 en 16 november plaatsvindt, wordt naar verwachting ook bijgewoond door de Chinese president Xi Jinping. China heeft de reis naar Indonesië nog niet bevestigd. Doorgaans kondigen de autoriteiten Xi's reisplannen pas kort van tevoren aan.