Nieuws/Binnenland
1269551
Binnenland

CDA springt in de bres voor hengelaars

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot

Den Haag - Sportvissers moeten een serieuze plek krijgen in het sportakkoord dat het nieuwe kabinet wil sluiten. Daarvoor pleit CDA-Kamerlid Hank Bruins Slot. „Ze vallen keer op keer tussen wal en schip.”

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot

Vissen werd lange tijd alleen als hobby beschouwd, maar sinds een aantal jaar is de bond Sportvisserij Nederland lid van sportkoepel NOC-NSF. Daarmee is vissen erkend als sport.

Daar merkt Kamerlid Bruins Slot echter weinig van tijdens de sportdebatten in de Tweede Kamer: „We hebben het altijd over voetbal, maar nooit over die 600.000 mensen in Nederland die met veel plezier een hengel uitslaan. De afgelopen jaren zelf niet eens één keer.”

De christendemocraat merkt op dat Sportvisser Nederland in de top-3 staat van grootste sportbonden van Nederland. Na voetbalbond KNVB strijden de vissers met de tennissers om de tweede positie.

Vandaag tijdens een debat over de sportplannen van minister Bruins (Sport) wil ze de stilte doorbreken. „Het kabinet kan geen sportakkoord sluiten zonder dat de sportvissers daar onderdeel van uitmaken”, stelt de politica. „De vissers hebben dringend goed water nodig en daar moet werk van gemaakt worden samen met de waterschappen en Staatsbosbeheer. Steeds meer wateren groeien vol met planten, dat is slecht voor de visstand en dus slecht voor de vissers.”

Ook de oevers worden steeds slechter bereikbaar. Als het aan de regeringspartij ligt krijgt dit net zoveel aandacht als het belang van goede voetbalvelden en tennisbanen. „Sport is meer dan alleen een balletje trappen op het veld.”