Nieuws/Binnenland
1270006411
Binnenland

Restaurant Waku Waku ondanks verbod deels open

Voor de deur van het restaurant heeft zich een menigte verzameld.

Voor de deur van het restaurant heeft zich een menigte verzameld.

UTRECHT - Het op last van de gemeente Utrecht gesloten restaurant Waku Waku is dinsdag toch deels open gegaan. Vanuit de deuropening verkoopt het restaurant drankjes. Volgens een woordvoerder van het restaurant gaat het om een „symbolische” opening.

Voor de deur van het restaurant heeft zich een menigte verzameld.

Voor de deur van het restaurant heeft zich een menigte verzameld.

„De omzet valt daarmee niet compenseren, maar het is een signaal dat de eigenaren willen uitdragen: dat zij niet zullen zwichten voor dit beleid. We hopen dat hier iedere dag mensen zullen blijven komen.”

Verslaggever John Maes is ter plaatse. Zijn twitterverslag staat onderaan dit verhaal

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft de toestromende demonstranten dinsdagavond opgeroepen naar het Vredenburgplein te gaan. Daar is meer ruimte. De menigte voor het restaurant Waku Waku - dat dicht moest omdat het weigert de CoronaCheck-app van gasten te controleren - veroorzaakt een onveilige situatie op de busbaan, stelt Dijksma.

Op het terras en in de omgeving staan naar schatting tweehonderd mensen. Het gaat vooral om sympathisanten. Mensen lopen en staan op de weg. Terwijl de busbaan juist moet worden vrijgehouden, zodat bussen en hulpverleners de ruimte krijgen. De burgemeester gaf daarom een zogeheten aanwijzing af. Bussen reden tijdelijk een andere route.

Applaus

Het op last van de gemeente Utrecht gesloten veganistische restaurant ging dinsdag toch deels open. De sloten van het restaurant, die waren vervangen door de gemeente, waren geforceerd. Onder luid applaus werd de deur opengeduwd.

Voorafgaand aan de ’guerilla-opening’ was er een gesprek tussen de gemeente en de ondernemer, waarbij burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht deels aanwezig was. Zij heeft aangegeven dat „het restaurant dicht is en blijft.” „Dat betekent dat er vanaf heden in het restaurant geen gasten meer worden bediend.”

De gemeente maakt zich ook zorgen over de risico’s voor de openbare orde. „De ondernemer heeft toegezegd hier zijn verantwoordelijkheid in te willen nemen en de avond een vredelievend karakter te willen geven. Hij zal de aanwezigen hiertoe oproepen”, aldus een woordvoerder.

Discriminatie

Dijksma had al eerder tot de sluiting van Waku Waku besloten, omdat de exploitant de CoronaCheck-app van bezoekers niet wilde controleren. Eigenaar Floris Beukers zei dat hij dat niet deed omdat hij dan onderscheid zou maken tussen mensen met en zonder QR-code. Daar voelt Beukers niets voor, hij ziet dat als discriminatie. Het restaurant had maandagavond moeten sluiten van de burgemeester, maar het bleef open tot 23.00 uur, zonder ingrijpen van de politie.

De gemeente stelt dat afgelopen donderdag een eerste gesprek met de ondernemer is gevoerd over het handhaven van de coronatoegangsbewijzen en dat de exploitant toen liet weten uit principe niet te controleren. Volgens de gemeente was sprake van „een intimiderende toon in de richting van de aanwezige handhavers.” Op zaterdagavond constateerden handhavers dat gasten van Waku Waku inderdaad geen coronatoegangsbewijs hoefden te tonen.

Waku Waku claimt dat het „financieel is uitgekleed.” Daarom zijn de eigenaren een crowdfunding begonnen, waar dinsdag al bijna 143.000 euro op is binnengekomen. „Onze zaak, waar wij zo hard voor hebben gewerkt en zo veel liefde in hebben gestopt, glipt uit onze handen. En waarvoor? Omdat wij niet discrimineren. We zijn onthutst.”⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Het naastgelegen restaurant Kloek gaat dinsdagavond niet open vanwege de situatie in de straat, laat de eigenaar weten. Kloek controleert wel op coronatoegangsbewijzen en dat leverde maandagavond, toen er ook sympathisanten bij Waku Waku waren, „onprettige” gesprekken en reacties op van omstanders.