Nieuws/Buitenland
1270606
Buitenland

Lavrov over MH17: ’Excuses waarvoor?’

Lavrov

Lavrov

LONDEN - De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft voor het eerst gereageerd op het JIT-rapport over het neerstorten van vlucht MH17. Lavrov zei dat het onderzoek nog niet klaar is. Hij wil niet ingaan op de schuldvraag. Op de vraag van een BBC-journalist of Rusland excuses gaat aanbieden, antwoordde Lavrov: „Excuses waarvoor? Het onderzoek is niet voorbij. We moeten er niet op vooruitlopen.”

Lavrov

Lavrov

Moskou liet eerder al weten de MH17-conclusies van het internationale onderzoek 'vooringenomen' te vinden.

Rusland twijfelt aan de objectiviteit van het onderzoek. Dat is vooral gebaseerd op gegevens op internet en informatie van de Oekraïense inlichtingendienst, herhaalde Lavrov een eerder statement van zijn departement. „Veel bewijs is gebaseerd op foto's en beelden van sociale media en verklaringen van anonieme getuigen.”

De bewindsman riep op niet te snel te oordelen en zei tevens te hopen dat de onderzoekers bereid zijn te kijken naar ,,de enorme hoeveelheid gegevens'' die de Russische autoriteiten hebben aangedragen. Dat is volgens Lavrov nog niet gebeurd.

Hij wees verder op het feit dat de onderzoekers zich richten op de namen van circa honderd betrokkenen. ,,Maar niemand is tot dusver genoemd als verdachte of getuige'', zei hij. Ook zei hij het ,,vreemd'' te vinden dat Maleisië als direct betrokkene namens de maatschappij Malaysia Airlines niet meteen deelnam aan het onderzoek. Dat gebeurde volgens hem pas een half jaar later. Lavrov stipte eveneens aan dat de onderzoekers - naar zijn zeggen in strijd met de resolutie van de VN-Veiligheidsraad - niet regelmatig rapporten hebben verstrekt over de voortgang van het onderzoek.

De belangrijkste conclusie van de onderzoekers is dat het toestel met een Russische Buk-raket is neergehaald. De raket werd gelanceerd in een gebied dat werd gecontroleerd door pro-Russische separatisten.