Nieuws
1270628
Nieuws

Koers 13% hoger

Deutsche Bank knalt omhoog

Deutsche bank is mogelijk flink minder kwijt aan een grote boete in de Verenigde Staten. Het financiële concern is volgens mediaberichten dichtbij een voor de bank zeer gunstige schikking met de Amerikaanse justitie. In plaats van 14 miljard dollar zou Deutsche nog maar 5,4 miljard dollar moeten neertellen.

Het nieuws, dat werd bevestigd door bronnen van het Franse persbureau AFP, zorgde voor grote opluchting bij beleggers. Hernieuwde onrust rondom de grootste bank van Duitsland lieten het aandeel vrijdag aanvankelijk flink kelderen. Maar Deutsche Bank sloot de beursdag uiteindelijk af met zijn grootste koerswinst in bijna zes maanden.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), tevens voorzitter van de eurogroep, gaf eerder aan internationaal overleg te willen over extreem hoge Amerikaanse boetes voor Europese banken. Hij deed de uitspraak vrijdag in verband met een dreigende Amerikaanse miljardenboete voor de belangrijke Duitse bank.

De markt hecht er waarde aan, de boete kan mogelijk omlaag, aldus handelaar Frank Bonsee van ABN Amro, verwijzend naar de plotselinge omslag in de middag.

Het aandeel koerste bij het slot maar liefst 14,3% hoger. De Duitse DAX-index eindigde 1% in de plus.

Voorspelling

Donderdagavond zakte Deutsche op Wall Street met 8%, vrijdagochtend begon het aandeel met ruim 8% teruggang. Dat werd in de loop van de handelsdag goed gemaakt.

Naast het gerucht over de verminderde boete, speelt op de beurs de herstellende olieprijs mee. Bovendien sluit de handelsdag het einde van het kwartaal af. 

Veel hedgefondsen gingen short in Deutsche Bank. Dat leidde ertoe dat ook anderen short gingen. ,,Er ontstond daarmee een self fulfilling prophecy. Daar komt de markt ook van terug", aldus Bonsee.

Opvallend was dat Commerzbank na het dimmen van de zorgen over Deutsche Bank op 1,7% verlies bleef staan.