Nieuws
1270633
Nieuws

In het nieuws

Kijk eens goed: zie jij wat hier mis is?

Voordat we uitleggen waar dit verhaal precies over gaat, vragen we je om eerst onderstaand filmpje en wat foto's te bekijken. Het filmpje zit namelijk vol met vrolijke Instagramfoto’s van de 25-jarige Louise Delage. Haar leven lijkt perfect, maar is dat wel zo?

Begrijp je het nu?

Louise staat wel héél erg vaak met alcohol op de foto, maar dat valt in eerste instantie helemaal niet op. Ze is jong, geniet van het leven en drinkt af en toe een glaasje. Toch is niet alles wat het lijkt. Een Franse dienst voor alcoholpreventie, Addict Aide, maakte gebruik van Instagram om zo meer aandacht te vragen voor (alcohol)verslaving onder jongeren door Louise in te zetten. 

De volgers op Instagram hadden dat in eerste instantie ook niet in de gaten. Binnen zeven weken vergaarde het account meer dan 17.000 volgers en niemand die over de alcohol begon. Een verslaving van iemand uit je vertrouwde omgeving over het hoofd zien, is blijkbaar echt heel gemakkelijk.

Lijntje coke

VROUW sprak met Floor van Bakkum van verslavingsinstantie Jellinek, expert op het gebied van drugs- en alcoholverslavingen. Floor licht toe: "Niemand van je collega’s zal raar opkijken als je je computer om vijf uur uitzet en aangeeft dat je thuis lekker een fles wijn gaat opentrekken. Anders is het als je zegt dat je naar huis gaat en een lijntje coke gaat nemen."

Omdat alcohol zo is ingeburgerd in Nederland, wordt een probleem sneller over het hoofd gezien. "Het duurt ook wel een tijdje voordat je echt een afhankelijkheid van alcohol hebt opgebouwd. We zien in de kliniek dat de meeste mensen dan ook al boven de veertig zijn, maar dat betekent niet dat je een alcoholprobleem niet al op jongere leeftijd ontwikkelt. De gewoonte sluipt er door de jaren gewoon in."

Klik hier om het verhaal verder te lezen.