Nieuws/Binnenland
1270635
Binnenland

Finland woedend over geheime Buk-tests

AMSTERDAM - Het Joint Investigation Team dat onderzoek doet naar de aanslag op MH17 mag bewijsmateriaal uit geheime Finse testen met Buk-raketten niet gebruiken in het strafrechtelijk onderzoek tegen de daders.

Dat heeft de Finse president Sauli Niinisto vanmiddag tijdens een persconferentie in Helsinki gezegd.

Woordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket in Rotterdam wilde niet reageren. “Op dit moment gaan we er niets over zeggen.”

Eerder deze week onthulde De Telegraaf dat Finland het JIT - dat onder leiding staat van het Nederlandse Openbaar Ministerie- met geheime Buk-rakettesten bijstond. Het Finse parlement is daar nooit over ingelicht en reageerde woedend.

Het Finse leger had tot voor enkele jaren de beschikking over vanuit Rusland geleverde Buk-raketsystemen. Volgens Niinisto is destijds met de Russen contractueel vastgelegd dat zijn land geen gegevens over het luchtdoelraketsysteem aan derden mag verstrekken. Niets van het bewijs uit de proeven mag volgens hem in het MH17-onderzoek worden gebruikt omdat dit ‘de relaties tussen Finland en Rusland in gevaar kan brengen.’

Volgens Finland werd het JIT-onderzoek onder geheimhouding aangevraagd. Bij de testen zou in het bijzijn van een Nederlandse officier van justitie een Buk-raketkop tot ontploffing zijn gebracht en zouden fragmenten daarna naar ons land zijn gestuurd. Ook zijn allerlei specificaties over het wapensysteem aan het onderzoeksteam verstrekt.

Hoe relevant het bewijs is, is onduidelijk. Eerder werd door het onderzoeksteam al in Oekraïne een Buk tot ontploffing gebracht om forensisch bewijs te verkrijgen.