Nieuws
1270640
Nieuws

Koersknal Deutsche zet AEX hoger

Jitse Groen, CEO van Takeaway.com, viert de notering van Takeaway.com op Euronext Amsterdam met een slag op de gong.

Jitse Groen, CEO van Takeaway.com, viert de notering van Takeaway.com op Euronext Amsterdam met een slag op de gong.

Een bizarre handelsdag, afgesloten met winst. Het gerucht dat Deutsche Bank een boete van $14 miljard kan schikken voor $5,4 miljard, liet beurzen vrijdag toch plussen. Grondstoffen en technologiefondsen wonnen eveneens. Beursnieuweling Takeaway was een lichtpuntje.

Jitse Groen, CEO van Takeaway.com, viert de notering van Takeaway.com op Euronext Amsterdam met een slag op de gong.

Jitse Groen, CEO van Takeaway.com, viert de notering van Takeaway.com op Euronext Amsterdam met een slag op de gong.

De AEX sloot 0,2% hoger op 452,33 punten. De Midkap won 0,5% naar 655,26 punten.

In Europa veerden beurzen op. Deutsche Bank ging na het gerucht over de lagere boete uiteindelijk naar 12,6% winst. De DAX  sloot 1,1% hoger.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), tevens voorzitter van de eurogroep, gaf aan internationaal overleg te willen over extreem hoge Amerikaanse boetes voor Europese banken. Dat betrof ook Deutsche Bank, dat een megaboete van $14 miljard wacht.

De markt hecht er waarde aan. De boete kan mogelijk omlaag, aldus handelaar Frank Bonsee van ABN Amro, verwijzend naar de plotselinge omslag in de middag.

De Parijse CAC-40 ging 0,1% omhoog bij het slot. In Londen was het verlies voor de FTSE 100 0,5%. 

Op Wall Street noteerde de Dow Jones Index toen 0,9% winst, de Nasdaq steeg 0,8%.

Risico's

,,Beleggers werkten hun risico's weg", constateert handelaar Rein Schutte van Index Vermogensbeheer rond de middag. ,,Deutsche Bank wordt als risico gezien." Niemand kan een afdoende inschatting van de risico's maken, stelt hij, en de omstandigheden zijn met allerlei extra zekerheden totaal anders dan destijds bij Lehman.

,,Dit weekend moet er steun of zicht op steun komen voor Deutsche Bank'', zegt handelaar Rein Schutte van Indexus Vermogensbeheer.

Maandag is de beurs in Duitsland gesloten vanwege een feestdag, dat biedt een reddingsplan extra ruimte. 

Technologiefondsen wonnen terrein, de markt rekent op een kans dat NXP (+17%) wordt verkocht.

Brentolie en WTI stegen 0,7% in prijs. De euro noteerde 0,1% hoger tegen de dollar bij $1,123.

Boskalis dagwinnaar

Boskalis werd dagwinnaar met 1,8% toename. ING verloor 2%. Volgens het Financiële Dagblad bereidt ING een grote reorganisatie voor, waarbij duizenden banen komen te vervallen en miljarden moeten worden bespaard. Volgens analist Matthias De Wit van KBC Securities kan ING inderdaad wat scherper op de kosten letten.

Chipmachinemaker ASML sloot de week met 1,1% dagwinst.

Zwaargewicht Shell zakte met 0,2%. Het biedt volgens media op een tender voor een tweede windmolenpark bij Borssele. 

SBM Offshore steeg 0,3%. Toch zijn de twee tenders bij de Braziliaanse oliereus Petrobras voor de bouw van twee grote platforms goed nieuws voor SBM Offshore, aldus Theodoor Gilissen. Het offshorebedrijf zou ook in de race zijn voor een grote klus in Australische wateren.

Financials presteerden verder wisselend. Aegon (-0,5%) verloor, terwijl ABN Amro (+0,8%) pluste bij het slot.

Het volatiele staalaandeel ArcelorMittal was de grootste daler onder de hoofdfondsen bij de slotbel met een verlies van 1,8%.

Chemieconcern AkzoNobel daalde 1,1%.  Financiële reus BlackRock heeft zijn belang in het bedrijf licht verkleind.

Bij de middelgrote fondsen stond TomTom na opnieuw een overeenkomst 3,3% hoger. Analist Marc Zwartsenburg van ING was positief in reactie op de deals met Volvo Trucks en Volkswagen Group, die het navigatiebedrijf voorbeurs bekendmaakte.

ASMI (+0,9%) ging met BESI (+1,8%) mee bij de technologiefondsen.

Maaltijdbezorger Takeaway.com sloot 6,5% hoger na de notering vrijdag tegen een introductieprijs van €23. 

Bij de smallcaps steeg Fagron met 5,5% na een gunstig advies van ING. ING verhoogde zijn advies van houden naar kopen, het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van €8 naar €11,50. 

Value8 kreeg er 1,3% bij. Het investeringsvehikel van oud-beleggersvoorman Peter Paul de Vries meldde vrijdag dat het  alle aandelen van industrieel kaasverwerker Prika heeft verworven. Het bezat al 70% van de aandelen.

Veevoerbedrijf ForFarmers steeg 0,1%. Uit gegevens van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat pensioenenreus APG een kapitaalbelang van 6,7% in het bedrijf heeft genomen.

Stamcellen-invriezer Esperite  steeg bij de slotbel 1,6%. Het bedrijf, dat onder vuur ligt van beleggersclub VEB,  ontkende donderdagavond dat het een aandelenemissie heeft uitgesloten.

Volg je aandelen hier live met deze gratis nieuws- en koersenapp