Nieuws/Binnenland
1270662
Binnenland

Zo'n 10.000 meldingen discriminatie in 2015

DEN HAAG - Zo'n tienduizend meldingen van discriminatie zijn vorig jaar geregistreerd bij de politie en zogenoemde antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s). Dat is respectievelijk 4 en 11 procent minder dan in 2014, is vrijdag bekendgemaakt.

Bij het College voor de Rechten van de Mens zijn vorig jaar 422 verzoeken binnengekomen om een oordeel te geven over situaties die mogelijk discriminatie betreffen, ook dat zijn er minder dan het jaar daarvoor. Het aantal meldingen bij de landelijke meldpunten voor discriminatie op het internet nam vorig jaar echter juist toe met bijna 7 procent tot 1585 meldingen.

Dit jaar is voor het eerst op landelijk niveau een gezamenlijk jaarrapport over discriminatie verschenen waarin de registraties van politie en antidiscriminatievoorzieningen en het College voor de Rechten van de Mens worden gepresenteerd. Dit geeft volgens de organisaties een vollediger beeld van de discriminatie-incidenten en -meldingen in de maatschappij.

Huidskleur

Ongeveer de helft van de meldingen gaat over herkomst en huidskleur. Bij de twee internetmeldpunten verdubbelde het aantal meldingen over discriminatie vanwege de islam vorig jaar bijna tot 472.

RTL Nieuws meldde vorige week nog op basis van eigen onderzoek dat justitie het aantal aangiften wegens discriminatie niet aankan. Een kwart van de aangiften wordt door het OM behandeld.