Nieuws
1270664
Nieuws

Verhalen achter het nieuws

Ingrid haar zusje pleegde zelfmoord: 'Ik denk dat ze gevoelig was voor maatschappelijke druk'

Vandaag is het Nationale broer- en zusdag. Maar wat als je zusje er niet meer is? Filmmaker Ingrid Kamerling maakte na de zelfmoord van haar zusje Vivian (24) de aangrijpende documentaire In het hoofd van mijn zusje dat in première ging op het Nederlands Filmfestival.

Voor Ingrid was het belangrijk om antwoorden te krijgen na de plotselinge dood van haar zus, nu zes jaar geleden: "Ik heb met veel mensen om haar heen gesproken, wel zo’n dertig à veertig, onder wie vrienden en hun ouders, maar ook haar werkgever. Ik voelde ook de behoefte om haar leven te registreren: haar kamer, gebruiksvoorwerpen. Er verdwijnt veel als iemand overlijdt. Ik dacht tijdens het filmen 'het is waardevol materiaal'."

Het verhaal van haar zus kan volgens Ingrid Kamerling in een breder maatschappelijk perspectief geplaatst worden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal zelfdodingen onder jonge mensen (20-25) sinds 2010 toeneemt. In deze groep is zelfdoding doodsoorzaak nummer 1. Ingrid: "Veel van haar vrienden worstelden ook, net als mijn zus."

Perfectionistisch

"Ik heb me erover verbaasd, ze was niet de enige! Ze waren afgestudeerd. Dan moet je het ineens zelf doen. Krijg je de verantwoordelijkheid over je eigen leven. Ik zag het bij meer mensen; de lat ligt hoog. Je gaat niet gewoon rustig solliciteren, je wilt het gelijk goed doen.

Lees verder op VROUW.nl: 'Aan de buitenkant kun je soms niet zo goed aflezen hoe iemand zich echt voelt'