Nieuws/Binnenland
1270667
Binnenland

Asscher: kritiek Moskou compleet onacceptabel

Vicepremier Lodewijk Asscher

Vicepremier Lodewijk Asscher

DEN HAAG - Vicepremier Lodewijk Asscher noemt de Russische kritiek op het tussenrapport van het internationaal strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17 ,,compleet onacceptabel". Hij zei dat vrijdag na de ministerraad. De Russische reactie was ,,beneden ieder peil".

Vicepremier Lodewijk Asscher

Vicepremier Lodewijk Asscher

Eerder op de ochtend was de Russische ambassadeur in Den Haag hierover ontboden door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). De vicepremier sprak van een ,,reprimande'', Koenders had het over een ,,forse diplomatieke maatregel". Asscher ,,weet zeker'' dat de Russen de boodschap hebben begrepen.

Volgens hem heeft het ,,geen pas om een onafhankelijk en integer onderzoeksorgaan op zo'n manier aan te vallen". Russische ministeries hebben de objectiviteit van de eerste resultaten van de onderzoekers in twijfel getrokken en afgedaan als vooringenomen en politiek gemotiveerd.

Onomstotelijk bewijs

De justitiële onderzoekers hebben woensdag bij de presentatie onomstotelijk bewijs geleverd, aldus de vicepremier. ,,Als je dan per ommegaande dat OM in diskrediet brengt, heb je niet begrepen hoe het zit. Ook niet hoe ernstig de internationale gemeenschap dit vindt.''

Nu de eerste resultaten van het JIT openbaar zijn gemaakt wordt het ,,menens", aldus een ingewijde. De stap van het kabinet om de ambassadeur op het matje te roepen lijkt erop gericht om te voorkomen dat het strafrechtelijk traject wordt gepolitiseerd. Ook moet duidelijk worden dat Rusland alleen staat in zijn kritiek op de onderzoekers.