Nieuws/Binnenland
1270669
Binnenland

Geld voor afvoeren radioactief afval Petten

DEN HAAG - Het kabinet trekt 40 miljoen euro extra uit om nucleair afval dat al langer ligt opgeslagen in Petten te verwerken en af te voeren. De ministerraad heeft dat vrijdag besloten.

Door deze financiële injectie kan ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) in Petten doorgaan met het produceren van medische isotopen die voor zieke mensen van groot belang zijn, zei minister Henk Kamp (Economische Zaken). In Petten staat een reactor die voor wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt en waar ook medische isotopen beschikbaar komen. Ruim 30 procent van het basismateriaal voor medische isotopen die wereldwijd worden gebruikt voor de behandeling van kankerpatiënten, komt uit Petten.

’Niet in gedrang’

Volgens Kamp is het afvoeren van 'historisch nucleair afval' uit Petten niet in het gedrang geweest door geldgebrek. Het afval dat er al langer ligt wordt nu naar boven gehaald, uit elkaar getrokken en opnieuw verpakt. Het kan dan voor langere tijd in Borssele worden opgeslagen, aldus Kamp. NRG, dochterbedrijf van ECN, moet het afval veilig afvoeren. Volgens de minister was hier nog 35 miljoen euro voor. Daar komt nu 40 miljoen euro bij en uit de gewone exploitatie van de reactor komt daar de komende jaren nog 34 miljoen euro bij, zodat er in totaal 109 miljoen euro voor is.

Het kabinet heeft eveneens besloten een aantal activiteiten van energieonderzoekscentrum ECN, TNO en Wageningen Research samen te voegen tot twee nieuwe onderzoekscentra: een voor voedselinnovatie en een voor energie-innovatie.