Nieuws/Buitenland
1270806
Buitenland

'Zeker kwart miljoen rendieren moeten dood'

Rendier in Ouwehands Dierenpark

Rendier in Ouwehands Dierenpark

SALECHARD - De autoriteiten in het noorden van Siberië zijn van plan voor de kerst zeker een kwart miljoen rendieren af te maken. De gouverneur van de regio Jamalo-Nenets, Dmitri Kobilkin, heeft opgeroepen snel met een plan te komen om van de dieren af te komen.

Rendier in Ouwehands Dierenpark

Rendier in Ouwehands Dierenpark

In het gebied leven naar schatting 700.000 rendieren. Ieder jaar worden er duizenden gedood om hun aantal binnen de perken te houden, maar dit jaar wil de gouverneur het groots aanpakken. De reden is de angst voor miltvuur. De ziekte is afgelopen zomer opgedoken in het ontdooide karkas van een dier en verspreidt zich over de streek. Tot dusverre zijn een twaalfjarige jongen, vier honden en 2350 rendieren bezweken, meldde vrijdag de Britse krant The Guardian.

Volgens deskundigen die de Siberian Times aanhaalt, is het risico van de verspreiding van miltvuur veel groter als de rendierenpopulatie dicht is. En in sommige streken zijn er hoe dan ook veel te veel rendieren. Op het schiereiland Jamal leven er 300.000 terwijl het gebied voedsel heeft voor slechts een derde van de dieren.