Nieuws/Binnenland
1270810
Binnenland

Eis: vier jaar cel voor aanslagplegers moskee

ALMELO - Tegen de vijf mannen, die gisteren en vandaag voor de rechtbank Almelo terechtstaan voor de aanslag op een moskee in Enschede, zijn vanochtend celstraffen van vier jaar geëist.

Voor vier mannen vorderde de OvJ een jaar voorwaardelijk, voor de vijfde verdachte eiste hij twee jaar voorwaardelijk. Deze vijfde persoon hoorde een wat lichtere straf tegen zich eisen omdat hij heeft meegewerkt aan het onderzoek.

De rechtbank begon het proces met het uitdelen van een waarschuwing aan de vier verdachten. Zij zouden hun handlanger, vanwege diens medewerking aan het politieonderzoek, hebben geïntimideerd. De rechter liet weten dit niet te zullen tolereren.

De vijf staan gisteren en vandaag voor de rechtbank Almelo omdat ze februari dit jaar twee molotovcocktails tegen een muur van de moskee smeten. Die ketsten af, waardoor de schade beperkt bleef tot een verschroeid grasveld. Omdat zich op dat moment in het gebedshuis echter zo’n 30 mensen bevonden, onder wie veel kinderen, tilt justitie zwaar aan de zaak. De vijf mannen wordt dan ook brandstichting ‘met een terroristisch oogmerk’ ten laste gelegd. Hun advocaten vinden dit zwaar overtrokken. Zij zeggen dat er sprake is van een ondoordachte actie, geïnspireerd door drank en joints. Ten tijde van de aanslag waren er in Enschede felle protesten tegen de komst van een asielcentrum.