Nieuws/Binnenland
1271141
Binnenland

Roos: Geen cent naar Joodse, christelijke of islamitische scholen

Nieuweling in de aanval

Jan Roos, partijleider van Voor Nederland (VNL), wil het religieus onderwijs afschaffen

Jan Roos, partijleider van Voor Nederland (VNL), wil het religieus onderwijs afschaffen

Den Haag - Er mag geen cent belastinggeld meer naar religieuze scholen. Joodse, christelijke of islamitische scholen mogen best blijven bestaan, maar dan moeten ze zichzelf bedruipen.

Jan Roos, partijleider van Voor Nederland (VNL), wil het religieus onderwijs afschaffen

Jan Roos, partijleider van Voor Nederland (VNL), wil het religieus onderwijs afschaffen

Met dit standpunt gaat Jan Roos, partijleider van Voor Nederland (VNL) de verkiezingen in. Het is hem een doorn in het oog dat Nederland doet alsof er een scheiding tussen kerk en staat is, maar daar in de praktijk weinig van laat zien. „Er gaat overheidsgeld naar religieus onderwijs. Ik vind dat raar. Geloof is niet voor school.”

De VNL-voorman wijst erop dat ondanks de ontkerkelijking er in verhouding nog ontzettend veel scholen zijn die varen op een geloof. „Op dit moment is 34 procent van de scholen openbaar. Maak daar 99 procent van.”

Om dat voor elkaar te krijgen, wil VNL strepen in artikel 23 van de grondwet. Lid 6 en 7 kunnen in de prullenbak, stelt Roos. Hierin wordt de overheidsbekostiging van religieuze scholen geregeld.

Het plan van Roos moet er ook voor zorgen dat leraren geen keppeltjes, hoofddoeken of gouden kruisen meer mogen dragen. „Dat doe je maar na je werk. Je bent in dienst van de overheid. Dat moet religieneutraal zijn.”

In de VVD is een soortgelijk plan ook al eens geopperd. Daar was het Ayaan Hirsi Ali die in 2005 artikel 23 van de grondwet wilde afschaffen. Zij kwam echter in botsing met de conservatieve tak binnen haar partij. Erelid Hans Wiegel vond het afschaffen van het religieus onderwijs te drastisch. Uiteindelijk floot de partijtop haar terug.

Een belangrijke reden voor Hirsi Ali om religieus onderwijs de nek om te draaien was dat zij vond dat dit soort onderwijs de integratie tegenwerkt. Ook voor VNL is dat een belangrijke reden om een nieuwe aanval op artikel 23 te doen. „Openbare scholen voorkomen segregatie”, stelt Roos.

Het is nog maar de vraag of de nieuwbakken partij in de Tweede Kamer een meerderheid krijgt voor het voorstel. „Partijen zijn altijd bang voor hun religieuze achterban”, verzucht de partijleider. „Bij de PvdA zijn ze bang voor hun islamitische achterban en de PVV wil haar joodse kiezers niet verliezen.”

Toch houdt Roos hoop. „Bij liberale partijen leven dezelfde gevoelens als bij ons. VVD en D66, ze moeten nu eens durven.”

Reageren? Mail naar wuz@telegraaf.nl