Nieuws/Buitenland
1271146
Buitenland

’57 staatsgevaarlijken in Molenbeek’

BRUSSEL - De Belgische autoriteiten hebben 57 mogelijk staatsgevaarlijke personen geïdentificeerd in de Brusselse gemeente Molenbeek. Dat heeft minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon donderdag gezegd op de Belgische radio.

De bewindsman zei vorig jaar na de aanslagen in Parijs dat hij Molenbeek wilde „opkuisen”, omdat diverse inwoners van die gemeente betrokken bleken bij terrorisme. Jambon maakte donderdag de eerste resultaten bekend van het zogenoemde Kanaalplan, dat radicalisering, gewelddadig extremisme en terrorisme moet tegengaan.

De groep van 57 ’staatsgevaarlijken’ bestaat naast teruggekeerde Syriëstrijders uit 27 jihadisten die op het punt zouden staan naar Syrië te vertrekken. Zij staan op een lijst en worden in de gaten gehouden door politie en welzijnswerkers. Mogelijk vormen ze niet allemaal een echt zware bedreiging, aldus Jambon.

De politie deed verder meer dan 5000 huiszoekingen om te kijken wie waar woont. Er werden 600 mensen uit het bevolkingsregister geschrapt.