Nieuws/Binnenland
1271223
Binnenland

’Sfeer van wantrouwen na corruptiezaken’

Onrust politie om cokesmokkel

Archieffoto: Cocaïne tussen hout in haven Rotterdam

Archieffoto: Cocaïne tussen hout in haven Rotterdam

Rotterdam - De aanpak van drugssmokkel in de Rotterdamse haven schiet zwaar te kort. Vanuit opsporingsdiensten is alarm geslagen bij politiebond NPB. Die is erg verontrust en wil praten met korpschef Erik Akerboom.

Archieffoto: Cocaïne tussen hout in haven Rotterdam

Archieffoto: Cocaïne tussen hout in haven Rotterdam

Dat zegt Jan Struijs, voorzitter van de NPB. Aanleiding voor het op de hoogte stellen van de bond over de problemen en zorgen, is een publicatie afgelopen zaterdag in deze krant over de cokesmokkel in de haven. De overheid wil snijden in de formatie van de douane en het accent verleggen van drugscontroles naar de controle op de afdracht van invoerrechten.

„We zijn meteen maandag gebeld door bezorgde mensen binnen diverse opsporingsinstanties. Er is een dodelijke mix van meerdere, ernstige problemen. Een sfeer van wantrouwen na recente grote corruptiezaken bij de douane, veel te weinig capaciteit om de sterk toegenomen smokkel het hoofd te kunnen bieden en onvrede over wat er gedaan wordt met opsporingsinformatie”, aldus Struijs.

De NPB-voorzitter praatte met rechercheurs van de Landelijke Eenheid en mensen van het Hit And Run Cargoteam (HARC) in Rotterdam, een samenwerkingsverband van de Zeehavenpolitie, Douane, FIOD en het Openbaar Ministerie.

„Het gevoel bij de betrokkenen die ik sprak is dat ze stelselmatig worden tegengewerkt door mensen op een hoger niveau of mensen op sleutelposities bij andere partijen. Ze leveren panklare informatie aan over grootschalige smokkel, waar dan vervolgens niets mee gebeurt. Verder is de informatiehuishouding op het gebied van smokkel onder de maat. Dit allemaal is deels een gevolg van bezuinigingen.”

Wijdverspreid

De douaniers waarmee deze krant vertrouwelijke gesprekken voerde over de aanpak van drugssmokkel, gaven aan dat ze het idee hebben dat corruptie in de haven wijdverspreid is. Struijs herkent dit.

„Douane en politie hebben hele concrete aanwijzingen voor lekken bij verschillende havenbedrijven. Personen op sleutelposities tippen criminelen over bijvoorbeeld de locaties van containers met drugs. De vraag is wat er met deze informatie gebeurt. Dit is zeer zorgwekkend”, zegt Struijs, die zelf een recherche-achtergrond heeft.