1271324
Binnenland

Doodrijder Rémon W. blijft vastzitten

Rémon W.

Rémon W.

ZUTPHEN - Psychiatrisch patiënt Rémon W. (38), de beruchte ‘doodrijder’ uit Doetinchem, blijft voorlopig vast zitten.

Rémon W.

Rémon W.

Dat heeft de rechtbank Zutphen vanmiddag bepaald in een eerste pro-formazitting tegen de Achterhoeker. De advocaat had vooraf reeds aangegeven dat hij en zijn cliënt niet aanwezig zouden zijn tijdens de rechtszaak. De rechter hield de strafzaak aan omdat de psychiatrische rapportage in het Pieter Baan Centrum nog niet is afgerond.

Rémon W. kwam deze zomer uitgebreid in het nieuws omdat hij zijn psychiater bedreigde en er met diens auto vandoor ging. Vervolgens klapte hij bij Zelhem frontaal op de tegemoetkomende auto van een vakantie vierend gezin uit het Zuid-Hollandse Stolwijk. Zoontje Lennart (4) kwam daarbij om het leven. Zusje Anne (3) en vader Leo (38) raakten zwaargewond. Moeder Anita (40) werd in shock afgevoerd.

Na het verkeersdrama ontstond massale verontwaardiging toen de achtergronden van psychiatrisch patiënt Rémon bekend werden. De man bleek namelijk al geruime tijd problemen te veroorzaken. Zo had hij zijn vader met traangas in het gezicht gespoten en was hij met zijn auto de woning zijn ex-zwager, een oud-profvoetballer van De Graafschap, binnen gereden.

Naar aanleiding van die incidenten moest hij al eens eerder voor de rechter verschijnen. Hoewel de reclassering tijdens de rechtszaak nadrukkelijk waarschuwde de man, die sinds oktober in voorarrest zat, niet vrij te laten omdat hij te gevaarlijk zou zijn, besloot de rechter de hechtenis te schorsen. Op voorwaarde dat Rémon zijn medicijnen zou blijven slikken. Amper anderhalve week later veroorzaakte de Doetinchemmer de dodelijke aanrijding.

Wrang genoeg had het OM een dag voor het fatale ongeval nog via de rechter willen afdwingen dat W. zou worden opgenomen in een inrichting. Dit omdat de reclassering aan hem merkte dat hij verder afgleed. Ook Rémons moeder heeft in het verleden meermalen alarm geslagen en wilde dat haar zoon gedwongen in een kliniek werd opgenomen, maar zij liep bij de verantwoordelijke instanties stelselmatig op een muur.

De strafzaak wordt eind dit jaar voortgezet.

Lees ook: Moeder ’doodrijder’ smeekte: ’Houd hem vast’