Nieuws
1271390
Nieuws

Ook andere zorgpremies harder omhoog

Den Haag - Ook andere zorgverzekeraars geven aan dat de zorgpremie volgend jaar hoger uit zal vallen dan het kabinet denkt. Verzekeraar DSW maakte dat vanochtend al bekend. CZ sluit zich daar bij aan en ook de grootste verzekeraar van Nederland Zilveren Kruis Achmea heeft zo zijn bedenkingen.

Norbert Hoogers, topman van Zilveren Kruis Achmea zegt dat minister Schippers (Volksgezondheid) in haar berekeningen voor de zorgpremie de bijdrage van zorgverzekeraars te hoog heeft ingeschat. De VVD-bewindsvrouw gaat ervan uit dat de verzekeraars tezamen 2 miljard euro van hun eigen reserves kunnen inzetten, zodat de stijging van de zorgpremie beperkt kan blijven.

Reserves slinken

Hoogers vindt dat te positief. Er ligt nog wel geld op de plank, maar dat neemt rap af, stelt hij. "Ik wil het nu niet allemaal inzetten omdat dat de premie niet lang blijvend drukt. Wij zijn voor een stabiele zorgpremie."

Hoogers benadrukt dat de definitieve premie bij Zilveren Kruis Achmea nog niet bekend is. "Er wordt nog druk gerekend".

CZ: Reserves zijn eindig

CZ-topman Wim van der Meeren geeft een duidelijke boodschap af. Ook hij stelt dat de reserves eindig zijn en minister Schippers zich rijk heeft gerekend. "Ik kan niet toveren", waarschuwt hij.

Eerder liet ook Menzis-bestuursvoorzitter Ruben Wenselaar weten dat de 2 miljard teruggave van Schippers veel te hoog was geraamd en dat Menzis minder winst kan teruggeven dan vorig jaar.

Het ministerie van Volksgezondheid gaf met Prinsjesdag aan een maandelijkse zorgpremie voor volgend haatte verwachten van zo'n 103 euro. DSW onthulde vandaag daar fors boven te gaan zitten. Dik 108 euro gaat de verzekeraar rekenen.

November

Andere verzekeraars hebben nog tot half november de tijd om hun premie bekend te maken.

In de Tweede Kamer vragen sommige partijen zich af of het wel klopt wat de verzekeraars zeggen. Volgens PVV en CDA kunnen zorgverzekeraars wel degelijk dieper in eigen vlees snijden.

 

Compensatie

Minister Dijsselbloem van Financiën reageerde vandaag  bij RTLZ op de stijging van de zorgpremie op de onstane commotie. Volgens hem worden lage inkomens direct gecompenseerd via de zorgtoeslag. "Lagere inkomens mogen niet de dupe worden."

Door de compensatie voor de hogere zorgpremie houdt Dijsselbloem rekening met een tegenvaller voor de schatkist volgend jaar. "Het is echt nog een beetje vroeg om dat nu te zeggen. Zoals altijd zijn er tegenvallers en meevallers."