Nieuws
1271426
Nieuws

Onderzoek DNB naar verschuivingen hypotheekmarkt

De omvang van de hypotheekportefeuilles van veel verzekeraars en pensioenfondsen is de laatste tijd flink toegenomen. Voor de Nederlandsche Bank (DNB) reden om onderzoek te doen naar deze verschuivingen.

Volgens DNB biedt een grotere rol van niet-bancaire spelers op de hypotheekmarkt voordelen, zoals meer diversiteit en meer concurrentie. Toch wil DNB mogelijke aandachtspunten zo snel mogelijk in het vizier hebben, temeer daar, zoals DNB het zelf zegt, "we in beperkte mate over gegevens van de karakteristieken van de portefeuilles van niet-bancaire instellingen beschikken".

Risico's

Uiteindelijke doel van DNB is te kunnen beoordelen wat de gevolgen zijn van de veranderingen voor het risicoprofiel van financiële instellingen en de stabiliteit van het financiële systeem als geheel.

Dit omdat "verschuivingen er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat activiteiten zich concentreren bij financiële instellingen waar de risicobeheersing tekortschiet, of een bedreiging kunnen zijn voor het business model van oorspronkelijke aanbieders. In het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar de mogelijke risico’s van verschuivingen, maar ook naar de voordelen ervan".

Meer weten over huis & hypotheek? Of over andere zaken die uw portemonnee raken? Abonneer u dan hier op de wekelijkse gratis nieuwsbrief over personal finance! U krijgt dan vrijdag tevens de exclusieve editie met daarin alles over huis & hypotheek!