1271519
Binnenland

CIDI vraagt om afblazen veiling

Ophef om foute kunst

ENSCHEDE - Er is opschudding ontstaan rond een veiling van drie naziportretten. De drie doeken, portretten van Adolf Hitler en Heinrich Himmler, gaan medio volgende maand onder de hamer bij het Twents Veilinghuis in Enschede.

De Joodse belangenorganisatie CIDI noemt de veiling „stuitend en smakeloos.” Het veilinghuis beraadt zich nu op het intrekken van de schilderijen.

De drie portretten zijn gemaakt door Wolfgang Willrich, een fanatiek nationaalsocialist en lid van de SS. Zijn schilderwerken zijn doordrenkt met nazi-ideologieën. Willrich overleed in 1948. De drie portretten worden ingezet op 750 euro. Ook worden twee Hitler-beeldjes geveild, de maker hiervan is onbekend.

Vooral het feit dat de nazi-ideologie van de schilderijen druipt, stuit op weerstand bij het Centrum Infortie en Documentatie Israel. Wolfgang Willrich speelde bovendien een prominente rol bij de verwijdering van Joodse kunst uit Duitse musea en het aanwijzen van verboden ’Entartete Kunst’. „Willrich was dus niet slechts een schilder van nazi-gerelateerde onderwerpen, maar was zelf een overtuigd nazi-ideoloog die zich actief inzette voor de antisemitische rassentheorieën”, aldus het CIDI in een verklaring. Hoewel de verkoop niet verboden is, heeft het CIDI verzocht de portretten terug te trekken.

Directeur Laurens ten Vergert van het Twents Veilinghuis zegt zich compleet overvallen te voelen: „Er is een verklaring uitgegaan zonder verder overleg met ons. Wij hebben deze portretten puur als kunst beoordeeld. Als portretten zijn deze werken goed gelukt. In musea vind je ook portretten van Stalin, Lenin en Mao.” Hij wil niet zeggen wie de opdrachtgever is: „Het gaat om een particulier en nee, het is geen Duitser.”

De directeur zegt nog niet te weten wat hij gaat doen: „We gaan ons beraden of we de veiling laten doorgaan. Op dit soort toestanden zitten we niet te wachten.”