Nieuws
1271538
Nieuws

Miljoenenstrop voor Deloitte

Amsterdam - Accountantsreus Deloitte is gedwongen om 53 miljoen euro af te boeken, waardoor het eigen vermogen van het concern 35,2 miljoen euro in het rood schiet.

Dit blijkt uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van het concern.

Aanleiding voor de enorme afboeking is de consolidatie van een stichting waarin de goodwillrechten van Deloitte-partners zijn ondergebracht. Afgelopen jaren werd deze stichting nog buiten de boekhouding van Deloitte gehouden.

Deloitte-partners lenen bij hun toetreding geld van stichting InterNos, waarmee zij het kapitaal aan Deloitte kunnen storten dat zij moeten betalen om deel te kunnen nemen aan de maatschap. Gedurende hun loopbaan lossen zij deze leningen af. In totaal bevatte de stichting voor 120 miljoen aan leningen, die bij externe financiers zijn ondergebracht, maar waarvoor Deloitte garant stond.

De bewuste stichting InterNos zorgde vorig jaar voor een enorme rel omdat PWC, de beoogde nieuwe controlerend accountant van Deloitte, weigerde om deze stichting buiten de boekhouding van Deloitte te houden. Iets wat de voormalige accountant EY jarenlang had goedgekeurd.

Hierop besloot president-commissaris Floris Deckers op het laatste moment af te zien van een reeds in gang gezette roulatie van accountant.

De Telegraaf onthulde destijds een interne brief waarin president-commissaris Deckers het afzien van de accountantswissel probeerde goed te praten. Het leidde tot Kamervragen en dwong Deloitte uiteindelijk toch tot een breuk met EY.