Nieuws/Binnenland
1271548
Binnenland

„Stekende insecten uit haren en onder t-shirts vandaan geplukt’

Spelende kinderen aangevallen door zwerm wespen

Kinderen, sommigen zonder t-shirt, krijgen eerste hulp en wat troost van volwassenen.

Kinderen, sommigen zonder t-shirt, krijgen eerste hulp en wat troost van volwassenen.

Baarn - Een groep spelende kinderen is dinsdagmiddag aangevallen door een grote zwerm agressieve wespen in een bos in Baarn. In paniek rende de groep weg, maar de wespen achtervolgden hen. Zo’n acht kinderen en twee leidsters zijn gestoken. „Ineens vlogen er honderden, misschien wel duizenden wespen om ze heen.”

Kinderen, sommigen zonder t-shirt, krijgen eerste hulp en wat troost van volwassenen.

Kinderen, sommigen zonder t-shirt, krijgen eerste hulp en wat troost van volwassenen.

De groep van 18 kinderen tussen de vier en de tien jaar van BSO Buiten in Baarn speelde dinsdagmiddag even na 16.00 uur in de buitenlucht. „Zoals altijd. Ze hadden net wat gegeten en gedronken in het bos, toen een kind in paniek naar de leidsters rende en schreeuwde: „Ik ben geprikt, ik ben geprikt!”. De begeleidsters schieten te hulp en zien ineens honderden, misschien wel duizenden wespen om zich heen”, vertelt José Lansaat, de directeur van de buitenschoolse opvang aan De Telegraaf, terwijl ze haar rondje langs alle getroffen kinderen afmaakt.

„De leidsters hebben de kinderen bij elkaar gehouden en gezegd dat ze hard weg moesten rennen. Al vluchtend trokken de kinderen in paniek hun kleren uit, want de wespen zaten echt overal”, aldus Lansaat. De zwerm bleef hen achtervolgen, tot grote paniek van de jonge kinderen. „Gewaarschuwde ambulancemedewerkers stonden gelukkig al snel klaar om de huilende kinderen op te vangen.” De ergst gestoken kinderen kregen eerste hulp.

Toegetakeld

Ook de leidsters konden wel wat hulp gebruiken. Terwijl zij zoemende wespen uit de haren van de kinderen plukten en onder t-shirts vandaan haalden, werden ze zelf achter elkaar gestoken. „Twee van hen zijn best wel toegetakeld. Eén van de vrouwen heeft een opgezwollen gezicht, doordat ze alleen al aan één kant van het gezicht drie keer is geprikt.” Lansaat is trots op haar medewerkers. „Eerst de kinderen, dan de leidsters - zo hoort het! De ouders die ik heb gesproken, zijn ook vol lof over hun handelen.”

Spoor van uitgetrokken kleren

Agenten en omstanders hebben de kinderen en de leidsters naar het politiebureau in Baarn gebracht, waar de ouders hen konden ophalen. „Agenten zijn zo stoer geweest om onze vervoersmiddelen uit het bos te halen. Ze hoefden hiervoor alleen maar een spoor aan uitgetrokken kleren te volgen...”

Waarom de zwerm wespen zo agressief was, is niet duidelijk, net als waar ze vandaan kwamen. „Een jongetje zei dat hij wespen uit de grond heeft zien komen, maar dat weten we niet zeker.” De insecten waren niet groter dan ’normale’ wespen.

Naar omstandigheden gaat het goed met de kinderen. „Gelukkig was niemand allergisch. Het jochie waar ik net vandaan kwam, was vaak gestoken en zat nu nog een beetje bij te komen op de bank.”

Ondanks de aanval wil Lansaat niet dat de kinderen vanaf nu minder buiten gaan spelen. „We moeten het weer rustig opbouwen. Dit had overal kunnen gebeuren, het is gewoon domme pech. Dus we blijven het bos in gaan.”