Nieuws/Buitenland
1271568
Buitenland

'Franse oud-spionnenbaas in de fout'

Bernard Squarcini

Bernard Squarcini

PARIJS - Een voormalige chef van de Franse geheime dienst, Bernard Squarcini, wordt ervan verdacht zijn kennis, kunde en connecties te hebben misbruikt om er zelf beter van te worden.

Bernard Squarcini

Bernard Squarcini

De krant Le Monde schrijft dat dit de reden is dat Squarcini maandag is aangehouden door de 'politie van de politie', de IGPN. Die houdt hem nog steeds vast.

Volgens Le Monde is het jongste onderzoek tegen hem begonnen na de vondst van een verloren gewaand rapport uit 2013. Squarcini zou als ex-chef van de binnenlandse veiligheidsdienst DCRI zijn vaardigheden te gelde hebben willen maken. Hij zou zich daarbij schuldig hebben gemaakt aan schending van de geheimhouding van onderzoeken, belemmering van onderzoek, schending van het beroepsgeheim en corruptie. Squarcini zou zijn inlichtingenwerk na zijn vertrek bij de DCRI in de privésector hebben voortgezet.

Hij is niet de enige topman uit opsporings- of veiligheidsdiensten die maandag en dinsdag is aangehouden. Een ex-topman van de Parijse recherche, Christian Flaesch, zit ook sinds maandag vast. Voorts zijn er een ex-agent van de geheime dienst en de man die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de luxeproductengigant Louis Vuitton Moët Hennesy (LVHM) aangehouden. Daarnaast is een naaste medewerker van de centrumrechtse ex-president Nicoals Sarkozy, Michel Gaudin, verhoord in dit onderzoek.