Nieuws/Buitenland
1271620
Buitenland

Defensieministers EU achter meer samenwerking

BRATISLAVA - Alle 28 lidstaten van de Europese Unie zijn voorstander van intensievere militaire samenwerking, inclusief het Verenigd Koninkrijk.

Dat zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini dinsdag in Bratislava na overleg van de EU-ministers van Defensie. De Britse minister Michael Fallon had vooraf gezegd alles wat riekt naar een Europese krijgsmacht tegen te houden.

,,Ik heb de woorden veto, blokkeren of Europees leger vandaag niet gehoord in de vergaderzaal'', aldus de Italiaanse, die de bijeenkomst voorzat. ,,Onze burgers willen meer veiligheid, daar moeten we gehoor aan geven. Er mogen dan wel verschillen van inzicht zijn over sommige voorstellen, er is veel eensgezindheid.''

Samenwerking op het gebied van onderzoek, innovatie en aanbesteding kan de Europese defensie veel effectiever maken, gaf Mogherini als voorbeeld. ,,Maar de lijst kan lang zijn.'' Zij erkende dat sommige landen meer willen integreren dan andere, en zei geen bezwaar te zien in bijvoorbeeld hechtere Frans-Duitse samenwerking.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert liet weten ,,groot voorstander'' van intensieve samenwerking te zijn. ,,De wankele wereld van nu vraagt hierom.'' Zij herhaalde niet voor een Europees militair hoofdkwartier te zijn, maar wel voor ,,het beter benutten van bestaande instrumenten en structuren’’. Het gaat bijvoorbeeld om ,,betere coördinatie, planning en uitvoering van militaire en civiele Europese missies''.

Alom werd benadrukt dat nauwere Europese samenwerking de relatie met de NAVO niet in de weg zit, maar juist versterkt. Hennis wees erop dat als de Britten de EU verlaten, 80 procent van het NAVO-budget wordt betaald door niet-EU-lidstaten. ,,Dat geeft te denken. Het is hoog tijd voor Europa zich als overtuigende en betrouwbare veiligheidspartner op de kaart te zetten.''

Het is de bedoeling dat er volgens een heel strikt tijdschema in november een pakket met concrete en praktische maatregelen ligt, besloot Mogherini, die zich ,,heel tevreden'' toonde over de consensus. De regeringsleiders kunnen dan in december op een top in Brussel knopen doorhakken.