Nieuws/Binnenland
1271632
Binnenland

Cel en tbs in moordzaak Van der Giesen

De 28-jarige verpleegkundige Van der Giesen

De 28-jarige verpleegkundige Van der Giesen

De 38-jarige John F. uit Zevenbergen, die op 10 augustus vorig jaar zijn ex-vriendin Linda van der Giesen (28) doodschoot, is door de Bredase rechtbank veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De 28-jarige verpleegkundige Van der Giesen

De 28-jarige verpleegkundige Van der Giesen

De verpleegkundige werd op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk door F. door het hoofd geschoten.

John F. reed die dag naar het ziekenhuis waar de vrouw werkte, en wachtte haar op bij de parkeerplaats. Na de schietpartij meldde hij zich bij de politie.

Goed voorbereid

Hij had alles goed voorbereid. Kocht een wapen met demper er reed ermee van Zevenbergen naar het ziekenhuis in Waalwijk waar zijn slachtoffer werkte. Hij parkeerde zijn auto en wachtte een half uur lang met zicht op de auto van Linda. Toen zij instapte reed hij haar klem, stapte uit trok handschoenen aan en schoot zijn ex-vriendin drie maal door het hoofd. Daarom gaan wij uit van moord”, aldus het vonnis.

Psychose

Volgens de verdediging was zijn plan om zichzelf voor de ogen van zijn ex dood te schieten, maar onder invloed van een psychose schoot hij Linda door het hoofd. „Dit zelfmoord scenario is niet aannemelijk”, zei de rechter.

John F. werd door het Pieter Baan Centrum verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. „Er bestaat ook een groot risico op herhaling en daarom moet de maatschappij beschermd worden”, aldus de deskundigen. Dit rapport nam de rechtbank over.

Einde relatie

Linda had eerder al bij de politie aangifte gedaan dat haar ex-vriend haar met de dood bedreigde maar die deed er niets mee. Het tweetal had al een tijdje ruzie na het beëindigen van hun relatie.

„De politie had adequater moeten reageren”, aldus een onderzoekscommissie van de politie na de moord.

De vrouw had een zoontje van vier jaar uit een andere relatie.