Nieuws
1271644
Nieuws

Half miljoen euro boete voor webwinkels

Den Haag - Consumentenwaakhond ACM heeft webwinkel-eigenaar TOM en haar twee directeuren een boete van €500.000 opgelegd. De onderneming, die onder meer fietsen en sportkleding verkoopt, overtreedt ’bewust’ de regels voor terugbetaling aan klanten die een aankoop willen annuleren, aldus de ACM.

De helft van de vijf ton aan boete wordt aan het bedrijf zelf opgelegd. De twee directeuren zijn elk hoofdelijk aansprakelijk en moeten €125.000 per persoon betalen. TOM is de eigenaar van webwinkels als Internetbikes, Internet-toys, Internet-sportclubs en Internet-sportandcasuals. TOM zette vorige week al een bericht online waarin de ACM ’onzorgvuldig en onkundig onderzoek’ verweten wordt.

De waakhond heeft naar eigen zeggen nog meer webwinkels in het vizier, maar wil niet zeggen welke dat zijn. Die zaken moeten nog voor het eind van het jaar worden afgerond, aldus een woordvoerder.

Wie online iets koopt, mag het tot veertien dagen na ontvangst zonder opgaaf van reden terugsturen. De verkoper moet dan het volledige aankoopbedrag plus eventuele verzendkosten terugbetalen. Een tegoedbon mag alleen als de klant zelf ook met een tegoedbon heeft afgerekend.

TOM heeft die regels bewust overtreden, aldus de ACM, dat spreekt van ’ernstige signalen’. Het bedrijf bediende zich volgens de toezichthouder van allerlei smoesjes om onder terugbetaling uit te komen en probeerde het in veel gevallen af te doen met een tegoedbon. Als het al geld terugstortte, gebeurde dat te laat, en hield het vaak de verzendkosten achter.