Nieuws
1271653
Nieuws

Koppig Irak drukt olieprijs

De prijs van Brent- en WTI-olie is dinsdag fors teruggelopen. In aanloop naar de OPEC-bijeenkomst woensdag meldde Iran dat het daar niet tot een overeenkomst zal komen.

De gesprekken zouden, net als afgelopen maanden in Parijs, Wenen en Moskou, slechts 'raadplegend' zijn, benadrukte naast Iran ook een vertegenwoordiger van de Saoedi-Arabische delegatie tegenover Reuters.

Geen regulering

Dat voedde de angst onder handelaren dat de veertien OPEC-leden niet tot enige vorm van regulering in de oliemarkt komt. Brentolie zakte met bijna 2%.

Goldman Sachs verlaagde dinsdag zijn vooruitzichten voor de olieprijs met $7 per vat.

De landen en aanwezige niet-OPEC-leden zoals Rusland overleggen in de marge van de driedaagse bijeenkomst in Algiers over energiegebruik en nieuwe energievormen. Minister Kamp van Economische Zaken is daarbij aanwezig.

Die markt kampt met een groot overaanbod, geschat 3,1 miljard vat ligt opgeslagen.

Iran hoofdrol

Rusland heeft eerder gehint op een productiebeperking. Daarin speelt Iran een cruciale rol: dat kondigde na aflopen van de sancties tegen het land aan eerst de maximale oude productie van 12,7% van het OPEC-totaal te willen bereiken voordat het over ingrepen wil spreken.

Meerdere landen hebben een beroep op Iran gedaan om tot een overeenkomst te komen.

Andere landen willen alleen de oliekraan dichter draaien als Iran dat ook doet.

Oliemarkt eist ingrepen OPEC