Nieuws/Binnenland
1271662
Binnenland

Eis tien jaar en tbs voor moord op Linda van der Giesen

BREDA - Tegen John F. is dinsdag in de rechtbank in Breda tien jaar cel en tbs geëist vanwege moord op zijn ex Linda van der Giesen. F. heeft bekend dat hij haar 10 augustus vorig jaar doodschoot bij het ziekenhuis in Waalwijk, waar ze werkte.

De verdachte zou ten einde raad zijn geweest toen Linda en een andere ex hem het leven zuur maakten, nadat hij was vreemdgegaan. Zo zouden ze een motorclub op hem hebben willen afsturen. Omdat hij bovendien financiële problemen had en zijn zoontje niet kon zien, werd hij suïcidaal. Hij zei dat hij zich voor de ogen van Linda wilde doden, maar dat hij door een psychose haar doodschoot.

Politie door het stof

De zaak veroorzaakte ophef, omdat de politie al twee weken voor de moord op de hoogte was van bedreigingen van John aan het adres van Linda. Bovendien wist de politie dat hij een wapen had. De politie ging daarom openlijk door het stof en gaf toe fout te hebben gehandeld. ,,We hebben het dreigingsniveau niet voldoende ingeschat'', verklaarde de politietop.

Zwart voor zijn ogen

Toen John met het pistool naar de auto van Linda liep, richtte hij het op zijn kin, vertelde hij de rechter. ,,Linda stak toen haar duim op, glimlachte en maakte een gebaar van: doe maar’’, zei F. Daarna zou het zwart voor zijn ogen zijn geworden. Een getuige meldde echter dat F. met een getrokken wapen uit zijn auto kwam en meteen richting de auto van zijn ex liep. Daar zou hij drie keer hebben geschoten en weer zijn vertrokken.

Crime passionel

Het Pieter Baan Centrum vond hem verminderd toerekeningsvatbaar door een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers was er sprake van een crime passionel, gepleegd uit wanhoop door bedreigingen. Hij pleitte ervoor geen tbs op te leggen.