Nieuws/Binnenland
1271663
Binnenland

Nog veel onduidelijk in zaak moord Sloterwijk

ALKMAAR - Geldproblemen, nieuwe en oude relaties, seksueel misbruik, vriendschappen en ruzies. Zie hier de ingrediënten van een drama dat vorig jaar in augustus uiteindelijk leidde tot de dood van de 48-jarige Freddy Sloterwijk. Maar over het waarom van zijn dood werd vanmorgen in de Alkmaarse rechtbank nog niet veel duidelijk.

De rechtbank heeft in totaal zes dagen uitgetrokken voor de strafzaak tegen drie verdachten: Freddy Sloterwijks echtgenote Agnes de V. (57), haar ex-man, de 75-jarige Jaap K. en haar ex-vriend, de 53-jarige Mario de K.

Agnes de V. zou haar man met een smoes naar de camping op de Afsluitdijk hebben gelokt, waar Jaap K. en Mario de K. op hen stonden te wachten. Het lichaam van Sloterwijk werd op in augustus vorig jaar gewikkeld in plastic zakken gevonden in het Wieringerrandkanaal. Sloterwijk was voor zijn dood geschopt en geslagen, en daarna gewurgd.

Camping

Vanmorgen werd echtgenote Agnes de V. uitgebreid gehoord over haar relatie met het slachtoffer, en de twee exen met wie ze in de verdachtenbank zit. Ze kenden elkaar allemaal van de camping aan de Breezanddijk, vertelde Agnes de V. Ze kwam met Freddy Sloterwijk in contact via haar ex Jaap K. ,,Is dat niks voor je? Hij is vrijgezel en jij moet niet alleen blijven”, zei Jaap K. tegen haar. Het huwelijk tussen hen was al eerder beëindigd vanwege het leeftijdsverschil, zei Agnes de V. ,,Hij sliep de hele tijd, en ik stond nog volop in het leven.”

Het klikte tussen Agnes en Freddy. Vlak voordat ze met hem in het huwelijk trad, ontdekte ze dat hij schulden had. Maar ex Jaap K. was een redder in de nood. Hij betaalde de schulden af, en in ruil voor zijn hulp kreeg hij min of meer dagelijks kost en inwoning bij het pasgetrouwde stel.

Dominant

Hij was een vriend, zei Agnes K., en Freddy vond het prima. Maar ze was ook bang voor Jaap K., zei ze tegen de rechtbank. Hij was dominant. Net zoals haar vader die haar in haar jeugd seksueel misbruikte. Ze was niet tegen de mannen in haar leven opgewassen. Meermalen zei ze tegen Jaap K. dat hij hun wat privacy moest gunnen en niet dagelijks moest komen. Hij trok zich er niets van aan. Sterker nog, hij bepaalde dat Agnes niet met haar man mocht slapen als hij in de buurt was.

Het huwelijk met Freddy Sloterwijk was niet heel lang gelukkig. Hij kreeg een tia, en daarna veranderde zijn gedrag, aldus Agnes. ,,Hij kreeg een korter lontje. En Jaap K. had al een kort lontje, dus ze kregen steeds vaker ruzie.” Er is nog niet gesproken over het moment van de moord op Sloterwijk. Agnes de V. ontkent iedere betrokkenheid. Ze verklaarde eerder dat ze Sloterwijk naar de camping bracht, maar dat ze niet wist dat hij zijn dood tegemoet ging.

Detentie

Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz valt haar detentie Agnes de V. heel zwaar. De vrouw zat huilend in de zittingszaal, en sprak slepend door een combinatie van medicijnen en een gebroken gebit. Moszkowicz vraagt vanmiddag om de opheffing van haar voorlopige hechtenis.

Alle verdachten kampen met hun gezondheid. Jaap K. liep op krukken en verliet de zaak ieder kwartier voor een sanitaire stop. Mario de K. heeft leukemie.