Nieuws/Buitenland
1271686
Buitenland

‘Sterkere EU bijt NAVO niet’

BRATISLAVA - Versterking van de Europese militaire samenwerking maakt ook de NAVO sterker. Dat zei NAVO-baas Jens Stoltenberg dinsdag in Bratislava voorafgaand aan overleg van de EU-ministers van Defensie.

De bewindslieden bespreken in de Slowaakse hoofdstad voorstellen voor nauwere defensiesamenwerking, zoals gezamenlijke ontwikkeling, aanbesteding en een Europees militair hoofdkwartier voor vredesmissies. Alle lidstaten willen voorkomen dat er dubbeling met de NAVO is, aldus Stoltenberg. Hij nam hiermee wind uit de zeilen van het Verenigd Koninkrijk, dat zegt alles wat riekt naar een Europees leger te vetoën.

Diverse ministers en ook EU-buitenlandchef Federica Mogherini benadrukten opnieuw dat zo’n leger niet aan de orde is. Mogherini hoopt dat de voorstellen in november klaar zijn, zodat de regeringsleiders in december besluiten kunnen nemen.

De Franse minister Jean-Yves Le Drian en zijn Duitse collega Ursula von der Leyen legden eerder voorstellen op tafel. Zij beklemtoonden in de Slowaakse hoofdstad de ,,zeer sterke’’ band tussen beide landen.

Von der Leyen weersprak suggesties dat er plannen zijn om soldaten met een Europees uniform uit te rusten. ,,Integendeel, het gaat om het bundelen van de krachten van Europese landen zodat ze snel gezamenlijk in actie kunnen komen.'' Nederland is ook voorstander van nauwere samenwerking tussen de EU-lidstaten en met de NAVO.