Nieuws/Binnenland
1271703
Binnenland

„De minister heeft zich rijk gerekend”

Kamer baalt van hogere zorgpremie

Veel Nederlanders zullen duurder uitkomen met hun zorgpremie.

Veel Nederlanders zullen duurder uitkomen met hun zorgpremie.

Den Haag - Het ministerie van Volksgezondheid heeft zich rijk gerekend. Dat vermoedt de Tweede Kamer nu de zorgpremie voor volgend jaar hoger uit lijkt te vallen dan gedacht.

Veel Nederlanders zullen duurder uitkomen met hun zorgpremie.

Veel Nederlanders zullen duurder uitkomen met hun zorgpremie.

Verzekeraar DSW maakte vandaag in De Telegraaf bekend dat het in 2017 een maandelijkse zorgpremie gaat vragen van 108 euro. Minister Schippers (Volksgezondheid) gaat in de miljoenennota uit van een lager bedrag, zo’n 103 euro. Voor veel mensen betekent dit een koude douche.

Verwijten

In de Tweede Kamer reageert de oppositie verwijtend. „De minister heeft zich rijk gerekend”, zegt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. SP-Kamerlid Renske Leijten noemt de eerde raming van het ministerie ’misleidend’. „Het kabinet lijkt fors verkeerd in te schatten”, valt Pia Dijkstra (D66) haar bij. Ook PVV-Kamerlid Reinette Klever geeft de minister ervan langs. „Opnieuw een foute inschatting. De premie stijgt meer dan twee keer zoveel als verwacht.”

In haar berekening gaat minister Schippers ervan uit dat verzekeraars voor het drukken van de zorgpremie diep in eigen buidel tasten. De VVD-politica rekent op 2 miljard euro aan eigen geld van de zorgverzekeraars. Het is echter de vraag hoeveel verzekeraars nog op de plank hebben liggen en hoeveel ze bereid zijn om in te zetten.

Minister aan zet

Volgens PVV en CDA is de minister nu aan zet om ervoor te zorgen dat verzekeraars daadwerkelijk meer geld uit hun reserves halen. D66 maakt zich zorgen om de koopkracht van veel mensen nu de zorgpremie fors hoger dreigt uit te vallen.

De premieberekening van verzekeraar DSW is slechts de eerste in een lange rij. De overige verzekeraars moeten nog met hùn premie voor 2017 komen. Voor half november moeten zij dat bekend hebben gemaakt. DSW zet doorgaans wel de toon. Zelden zitten andere verzekeraars lager.

’Mensen balen hiervan’

De VVD koestert nog hoop. „Mensen balen hiervan”, zegt Kamerlid Arno Rutte over de premie van DSW. „Na drie jaar van premies die lager waren dan voorspeld, valt dit tegen. Ik hoop dat de premie bij andere verzekeraars lager uitvalt. Dan valt er echt iets te kiezen.”

In 2012 viel de zorgpremie ook al iets hoger uit dan eerst door het ministerie werd voorspeld. In de jaren daarna was het juist andersom. De zorgpremie, zoals DSW die nu neerzet, is hoger dan die in tijden is geweest. In 2012 was het gemiddeld 102 euro. In de jaren daarop lag dat lager. Dit jaar moet er maandelijks zo’n 99,90 euro worden betaald. Volgend jaar, zoals het zich nu laat aanzien, ongeveer 108 euro.