Nieuws/Binnenland
1271724
Binnenland

Geheime Buk-tests in Finland

Een beeld uit de animatie die van de aanslag is gemaakt.

Een beeld uit de animatie die van de aanslag is gemaakt.

Den Haag - In het strafrechtelijk onderzoek naar de aanslag op vlucht MH17 zijn in Finland in het diepste geheim raketten afgevuurd om te achterhalen door welk type Buk-raket het vliegtuig is getroffen. Dat melden bronnen rond het onderzoek.

Een beeld uit de animatie die van de aanslag is gemaakt.

Een beeld uit de animatie die van de aanslag is gemaakt.

Bij de reconstructie van de aanslag heeft het opsporingsteam (JIT) in het diepste geheim verschillende types raketten afgeschoten. Uit die proeven zou volgens bronnen onomstotelijk blijken wat de Onderzoeksraad voor Veiligheid al eerder vaststelde: de aanslag werd gepleegd met een Russische Buk grond-luchtdoelraket en niet met de Oekraïense variant van het wapen, zoals Moskou zegt.

De getroffen landen zullen voorlopig ook niet met een definitieve strategie voor de vervolging komen. Vlak na de aanslag dacht het kabinet nog snel te kunnen vertellen of de verdachten voor een internationaal tribunaal zouden verschijnen of beter voor een nationale rechtbank in één van de getroffen landen. Nu er nog geen vervolgingsstrategie publiek gemaakt is, maken oppositiepartijen CDA en D66 zich zorgen. „Als we het type Buk-raket weten en we weten de afvuurlocatie, dan weet je ook wie daar stond”, zegt CDA-Kamerlid Omtzigt. „Straks zijn er verdachten in beeld, maar zijn er nog geen rechters en geen rechtbank. Maar je kunt mensen niet tijdenlang rond laten rondlopen als je denkt dat ze MH17 hebben neergehaald.”

Dure rechtbank

Volgens bronnen bij het kabinet is de vervolgingsstrategie echter gaandeweg veranderd. Pas bij het eindrapport van het JIT wordt bekend wat voor rechtbank de MH17-verdachten gaat vervolgen. „Alles is inmiddels tot in detail uitgewerkt”, zegt een ingewijde. „Zodra er een verdachte in beeld is, kunnen we die rechtbank zo neerzetten. Er hoeft dan alleen nog te worden onderhandeld over zetelverdeling tussen de verschillende landen en geld - want het wordt een dure rechtbank.”

De reden dat de JIT-landen wachten met beslissen of het een internationaal tribunaal of nationale rechtbank wordt, is dat ze het willen laten afhangen van de verdachten die uiteindelijk in beeld komen. „Bij de ene verdachte ben je gebaat bij nationaal recht waardoor uitlevering makkelijk is. Bij groepen verdachten is een internationaal tribunaal beter. Feit is dat we ons geen fouten kunnen permitteren.”