Nieuws/Binnenland
1271741
Binnenland

Nipte winst UP Sint Maarten

PHILIPSBURG - De United People’s Party (UP) is de nipte winnaar van de parlementsverkiezingen op Sint Maarten die maandag werden gehouden. UP kreeg vijf van de in totaal vijftien zetels in het parlement. Evenveel als National Alliance. De partijen USP (drie) en DP (twee) verdeelden de rest.

Zo’n 65 procent van de stemgerechtigden heeft gestemd. Het gaat om in totaal bijna 15.000 personen. Daarbij waren opvallend veel ongeldige stemmen; bijna vierhonderd.

Sint Maarten is sinds 2010 een land binnen het Koninkrijk naast Curaçao, Aruba en Nederland. In 2014 eiste Nederland strengere controle op de integriteit van ministers als gevolg van twee rapporten over machtsmisbruik en belangenverstrengeling binnen de overheid.

Een ander punt van zorg is dat in de afgelopen jaren veel parlementariërs zich onafhankelijk verklaarden, waarmee regeringen makkelijk ten val werden gebracht. Dat is één van de oorzaken van de politieke onrust op het eiland dat sinds 2010 vijf regeringen kende. Alle verkiezingen zijn door de UP gewonnen, maar door de vele gevallen van zetelroof kon de partij vaak niet regeren.

De huidige minister-president William Marlin (National Alliance), die vorig jaar aantrad, zou met herzieningen komen. Maar de mogelijkheid tot zetelroof bestaat nog steeds.

Daarnaast kwamen er afgelopen jaren enkele opvallende zaken van vermeende stembusfraude naar voren. Politici worden verdacht van het kopen van stemmen. De rechtbank op het eiland behandelt volgende maand een grote stembusfraudezaak die zich in 2014 zou hebben afgespeeld.