Nieuws/Buitenland
1271751
Buitenland

’Clinton wint debat met Trump’

NEW YORK - Een overgrote meerderheid van de Amerikanen die maandagavond het eerste debat van de presidentsverkiezingen keek gaf de voorkeur aan Hillary Clinton. Dat meldt CNN op basis van een peiling onder kijkers. De zender tekende er wel bij aan dat in de steekproef onder de kijkers meer Democraten zaten dan in reguliere peilingen.

CNN ondervroeg 521 geregistreerde kiezers die het debat keken. Van die groep vond 62 procent dat Clinton het debat won, tegenover 27 procent voor Trump. CNN benadrukte dat van de gepeilde kijkers 41 procent Democraat was en 26 procent Republikein. In andere peilingen van de zender is doorgaans 31 procent Democraat en 28 procent Republikein.

Clinton deed het in de ogen van de gepeilde kijkers duidelijk beter op het gebied van buitenlands beleid: 62 procent vond haar op dat vlak de winnaar, tegenover 35 procent voor Trump. Toen het over de economie ging lag de uitslag een stuk dichter bij elkaar: 51 procent voor Clinton, 47 procent voor Trump.

De peiling had een foutmarge van 4,5 procentpunten. Hoeveel mensen precies naar het debat keken moet nog blijken, maar van tevoren werd geschat dat het wel eens kon uitkomen op honderd miljoen mensen.