Nieuws
1271752
Nieuws

Varken, kalkoen en rund verkocht als lam

Halve dierentuin in ’lamsvlees’

Amsterdam - Er wordt nog volop gesjoemeld met ons eten. Dat concludeert de Consumentenbond, die meer dan 150 producten naar laboratoria stuurde om ze te laten controleren op echtheid. Een op de vijf keer was een voedingsmiddel niet wat het zou moeten zijn. Het meest sjoemelgevoelig: lamsvlees.

Aanleiding voor het onderzoek was een reeks aan voedselschandalen, met de paardenvleesaffaire in 2013 als bekendste. Behalve lamsvlees legde de onderzoekers fraudegevoelige manukahoning, olijfolie extra vergine, oregano en kabeljauw onder de loep.

De consumentenclub kocht in Amsterdam tien lamscurries, tien porties lamsgehakt en tien keer lamsshoarma of lamskebab. In zes van de dertig porties werd geen spoor van lamsvlees aangetroffen. Wel zat er rund- of kalkoenvlees in en een keer zelfs varkensvlees. In nog eens acht porties zat wel lam, maar dan gemengd met minstens veertig procent ander vlees.

De meeste missers komen uit de shoarma- en kebabhoek. Negen van de tien keer bestond het ‘lamsvlees’ helemaal of voor een belangrijk deel uit ander vlees. Ook toen de onderzoekers dezelfde gerechten een tweede keer kochten.

Lees meer: Kalkoen, rund en zelfs varken verkocht als lam