Nieuws/Binnenland
1271756
Binnenland

Gesprek van de dag: dinsdag 27 september

Hoge stijging zorgpremie zet kwaad bloed

Patiëntenfederatie Nederland is woedend over de aangekondigde verhoging van de zorgpremie door ziektekostenverzekeraar DSW met bijna 10 procent. De premie stijgt van 98,75 euro naar 108 euro per maand, veel meer dan de op Prinsjesdag toegezegde stijging van 3,5 procent. Verder: het debat tussen Clinton en Trump ging er fel aan toe en er is een grote kans dat de kinderen van Emile Ratelband onder toezicht worden geplaatst. Hier lees je alles om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • Het eerste deel gewonnen door Donald Trump, het tweede door Hillary Clinton. Dat lijkt de samenvatting van het eerste presidentiele debat, gehouden op Hofstra University op Long Island, New York. Lees hier een analyse van onze correspondent.
 • In het Noord-Groningse dorp Drieborg is vanochtend vroeg een camper tegen een woning gereden en daarna in brand gevlogen. De bestuurder van de camper kwam daarbij om het leven. Het is niet bekend of het om een man of een vrouw gaat. De bewoonster van de woning kon op tijd het pand verlaten. Lees meer.
 • Dat hij een compleet lichaam door zijn voorruit kreeg, was voor een dronken Duitse automobilist geen reden om te stoppen. Hij reed gewoon door, met de zwaargewonde voetganger klem naast zich. Pas honderden meters verder wist een andere automobilist de auto te laten stoppen. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • Nieuwe premies voor de zorgverzekering van 2017 gaan Nederlanders hoofdpijn bezorgen. De eerste premie die vandaag in De Telegraaf wordt bekendgemaakt, stijgt met 9,4%, veel harder dan de 3,5% die het kabinet op Prinsjesdag voorspelde. Lees meer.
 • Er wordt nog volop gesjoemeld met ons eten. Dat concludeert de Consumentenbond, die meer dan 150 producten naar laboratoria stuurde om ze te laten controleren op echtheid. Een op de vijf keer was een voedingsmiddel niet wat het zou moeten zijn. Het meest sjoemelgevoelig: lamsvlees. Lees meer.
 • In het strafrechtelijk onderzoek naar de aanslag op vlucht MH17 zijn in Finland in het diepste geheim raketten afgevuurd om te achterhalen door welk type Buk-raket het vliegtuig is getroffen. Dat melden bronnen rond het onderzoek. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • De rapen zijn weer eens gaar in de jarenlange vechtscheiding van Moon van Buuren en Emile Ratelband. Het wapengekletter houdt maar niet op. Nu eist de Raad voor de Kinderbescherming voor de twee kinderen van het bekvechtende stel een ondertoezichtstelling. Lees meer.
 • Het Voedingscentrum waarschuwt voor het dieet Green Happiness. Dat kan gevaarlijke tekorten aan voedingsstoffen en onherstelbare schade veroorzaken, zegt de organisatie. Lees meer.
 • Zoey Ivory is de nieuwe Miss Nederland. In Studio 21 op het Mediapark in Hilversum koos de jury, bestaande uit Kelly Weekers, Albert Verlinde, Monica van Ee, William Rutten, Kristina Bozilovic en Rob Peetoom voor Zoey, die graag wil laten zien dat je als Miss "Grappig, normaal en nuchter kan zijn." Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

 

 • De overheid is maar wat blij met de duizenden burgers die via buurtpreventie een oogje in het zeil houden. Maar het gevaar is dat bezorgde buurtwachten voor eigen rechter spelen, zoals afgelopen weekend dreigde in Maassluis. Wat mag je wel verwachten van de burgerwacht? Lees meer.
 • Het gaat eigenlijk om de inhoud, maar beeldvorming speelt bij verkiezingen in het Westen een steeds grotere rol. In Amerika, maar ook bij ons. Aan het Binnenhof breekt een leger communicatie-experts zich in verkiezingstijd wekelijks het hoofd over hoe ze hun eigen kandidaat zo goed mogelijk kunnen presenteren. ’Meedoen’ aan een televisiequiz, een ’spontaan’ bezoek aan een populair evenement of ’gezellig’ over je privéleven kletsen met een roddelblad; het behoort allemaal tot de gereedschapskist van de mannetjesmakers in de politiek. Lees hier de column van Wouter de Winther.

Het laatste nieuws volg je ook deze donderdag gewoon hier, op telegraaf.nl. Volg ons ook via Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat als 'detelegraaf'. Fijne dag!