Nieuws/Buitenland
1271759
Buitenland

Fel debat tussen Clinton en Trump

NEW YORK - Het eerste deel gewonnen door Donald Trump, het tweede door Hillary Clinton. Dat lijkt de samenvatting van het eerste presidentiele debat, gehouden op Hofstra University op Long Island, New York.

Trump trok meteen fel van leer. Hij viel zijn Democratische opponente aan op haar economische visie. En dan met name op handelsakkoorden zoals NAFTA, mede afgesloten door Clinton’s man, oud-president Bill.

,,Jij noemde zulke handelsakkoorden zelfs de gold standard’’, zei Trump. De vastgoedtycoon vindt dat de overeenkomst extra werkloosheid heeft gebracht omdat banen naar andere landen zijn verdwenen wat de crisis voor de VS groter maakte.

Oefensessies

Het debat duurde 90 minuten, Clinton sloeg vooral halverwege terug. Haar lange voorbereidingen en oefensessies voor de debatten pakte goed uit. Ze leek steeds beter vat te krijgen op de speldenprikken van Trump, die zichzelf ziet als een counterpuncher en vindt dat voorbereidingen op debatten ten koste gaan van zijn spontaniteit.

Het was de eerste keer voor de zakenman dat hij een dergelijk debat voerde. Waarschijnlijk keken gisteravond zo’n 100 miljoen Amerikanen. De twee kandidaten zijn weinig populair, maar de campagne wordt in de VS op de voet gevolgd. De debatten zijn belangrijk omdat veel mensen, met nog zes weken te gaan tot de stembusgang, nog niet hebben besloten op wie ze gaan stemmen.

Vuurwerk

Het debat gaf soms flink wat vuurwerk, maar was af en toe ook iets tammer dan gedacht. Er was zelfs even tijd voor complimentje naar elkaar en ze beloofden plechtig hun tegenstander te accepteren als president, mocht er op 8 november verloren worden.

Verder werden vooral veel oude koeien uit de sloot gehaald. Zo was er een lange discussie over de geboorteakte van president Obama. Trump nam het voortouw om Obama te dwingen bekend te maken waar hij geboren is. Als dit niet op Amerikaans grondgebied is gebeurd, had hij geen president mogen worden.

Volgens Clinton zijn deze aanvallen van Trump racistisch en ooit gelanceerd om hem op de kaart te zetten als Republikeins kandidaat.

Voornaam

Steevast noemde Clinton Trump bij zijn voornaam. Ook leek ze zich te hebben voorgenomen zich niet uit de tent te laten lokken.

De twee kemphanen steggelden lang over openheid van zaken. Trump wil zijn belastingaangiften niet bekend maken. Hij zegt dat pas te doen als Clinton de 30.000 emails vrijgeeft die ze ooit verstuurde als minister van Buitenlandse Zaken vanuit haar priveserver in haar huis in Chappaqua, waarmee ze volgens Trump de staatsveiligheid in gevaar heeft gebracht.

Clinton moest toegeven dat het een vergissing was dat ze haar mail op die manier stuurde. Trump vond een vergissing veel te mild uitgedrukt. Op haar beurt zei Clinton dat Trump vast iets te verbergen heeft als hij weigert zijn belastingaangifte openbaar te maken zoals zij wel al deed. ,, U heeft jaren geen inkomstenbelasting betaald’ gaf ze Trump mee.

Vermoeidheid

Aan het einde van het debat leek het beste bij Trump er af en kwam hij vermoeid over en onderbrak hij Clinton steeds minder. In totaal zou Trump Clinton 51 keer in de rede zijn gevallen, berekende FOX.

Sommige analisten op CNN stelden dat te zien was dat Trump zich te weinig had voorbereid en dat hij te agressief Clinton aanpakte wat vooral vrouwelijke kiezers zou afschrikken. Commentaar waar Trump zich ongetwijfeld niks van aantrekt. Hij vindt de tv-zender niet objectief en noemt CNN al maanden Clinton’s News Network.