Nieuws/Binnenland
1271780
Binnenland

Rutte ‘facebookt’ met Park

Mark Rutte (l) schudt dat hand van Park.

Mark Rutte (l) schudt dat hand van Park.

SEOEL - Mark Rutte heeft dinsdagochtend Nederlandse tijd de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye ontmoet, maar de beide leiders hadden elkaar op internet al uren eerder gevonden.

Mark Rutte (l) schudt dat hand van Park.

Mark Rutte (l) schudt dat hand van Park.

De minister-president, die deze dagen met een handelsdelegatie op bezoek is in het Aziatische land, had kort na aankomst via een bericht – in het Koreaans – op zijn Facebook-pagina aangegeven uit te zien naar de bespreking met Park.

,,Ik kijk ernaar uit de president van dit prachtige land te ontmoeten”, meldde hij. De premier had bij het bericht een foto geplaatst van Guus Hiddink en de Zuid-Koreaanse voetbalploeg, die op het WK in 2002 onder leiding van de Nederlandse bondscoach zeer verrassend de halve finale haalde. Hiddink reist deze week met Rutte mee tijdens de trip.

Park ‘likete’ het Facebook-bericht van Rutte kort na publicatie en reageerde vervolgens hoogstpersoonlijk op zijn woorden. ,,Welkom! Nederland en Zuid-Korea delen veel dezelfde waarden, ik hoop op mooie resultaten. Spreek je morgen”, was de – vrij vertaalde – reactie van de vrouwelijke leider van het land.

Waar de Facebook-pagina van Rutte wordt beheerd door de Rijksvoorlichtingsdienst, bezwoer een Koreaanse official dat de president zelf achter de computer was gekropen om, ook in het Koreaans, haar reactie te geven.

Park ontving Rutte enkele uren later – gekleed in een oranje jurk – ook in eigen persoon, in het zwaarbeveiligde Blauwe Huis, de officiële ambtswoning van de president. Daar werd ook gesproken over handelsovereenkomsten.