Nieuws/Binnenland
1271860
Binnenland

Utrecht vreest voor leven van 24.000 essen

UTRECHT - Utrecht maakt zich ernstige zorgen over de 24.000 essen die in de stad staan. De bomen zijn aangetast door de essentaksterfte, een nieuwe schimmelinfectie waartegen nog geen behandeling bestaat. De gemeente houdt rekening met het afsterven van 80 tot 90 procent van de essen, de meestvoorkomende boom in Utrecht, schrijft wethouder Kees Geldof maandag in een brief aan de raad.

De essentaksterfte heeft onlangs de kop in Nederland opgestoken. De infectie komt uit Oost-Europa. Bomen verliezen hun blad en laten de bast vallen. Uiteindelijk sterft de kroon van de boom. Een internationale werkgroep bestudeert de ziekte, maar er is volgens Geldof nog nauwelijks aandacht voor essen in stedelijk gebied.

Omdat Utrecht zo veel essen heeft, liet de stad in de zomer de gezondheid van de bomen onderzoeken. Daaruit bleek dat meer dan 50 procent van de essen al is aangetast. In plantsoenen en op landgoederen als Amelisweerd is 80 procent van de bomen ziek. In de komende tien jaar zal elk jaar ongeveer 15 procent van de bomen afsterven. De gemeente komt dit najaar met een plan van aanpak.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop