Nieuws/Binnenland
1272301488
Binnenland

Routes ineens in trek, maar da’s niet oké

’Amateurs, stop met massaal op route mountainbike te rijden’

Archieffoto, ter illustratie.

Archieffoto, ter illustratie.

AMERSFOORT - Mountainbikers zonder ervaring moeten tijdens de coronacrisis wegblijven van speciale mountainbikepaden in de natuur. Het vereist behendigheid en ervaring om op deze speciaal aangelegde paden te rijden. Ongeoefende fietsers kunnen door een val zomaar in het ziekenhuis terechtkomen en daar is de zorg al overbelast.

Archieffoto, ter illustratie.

Archieffoto, ter illustratie.

Daarvoor waarschuwt Natuurmonumenten, nu er weer een vrij weekend voor de deur staat. Volgens de natuurbeheerder is het drukker dan normaal op de mountainbikepaden. Er rijden ook veel ouders met kinderen op eigen fietsjes. „De paden zijn smal. Een botsing met alle ongewenste gevolgen van dien ligt op de loer”, aldus Natuurmonumenten.

Burgemeesters kunnen besluiten om parkeerplaatsen, natuurterreinen, stranden of paden af te sluiten. Staatsbosbeheer verwacht dat dat in het weekeinde ook gaat gebeuren op veel populaire plekken. Natuurmonumenten heeft op de website een lange lijst gepubliceerd van gebieden die vorig weekeinde veel te vol waren.

Vrijdag was het nog rustig in de natuurgebieden. Desondanks besloten de burgemeesters van onder andere Soest en Baarn al om een groot aantal parkeerplaatsen bij natuurgebieden te sluiten. „Op volle parkeerplaatsen kan namelijk niemand op 1,5 meter afstand van elkaar blijven”, aldus Staatsbosbeheer.

Fikse boetes

De natuurbeheerders hebben ook vogelkijkhutten, wildkansels en uitkijktorens afgesloten. Op knuppel- en vlonderpaden in watergebieden geldt tijdelijk eenrichtingsverkeer. Boswachters controleren of niemand afsluitingen en aanwijzingen negeert. Als dat wel gebeurt schakelen ze gemeentelijke handhavers in. Er zijn al fikse bekeuringen uitgedeeld.

Onder meer in Landgoed Den Treek-Henschoten, een natuurgebied in Amersfoort, ziet men ’een verontrustende toename van het aantal mensen dat het landgoed bezoekt voor een frisse neus en wat ontspanning’. Voor het mountainbikepad zijn nog maar eens scherpe regels opgesteld.

De waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes, heeft ook een oproep voor het weekeinde gedaan. „Blijf ook de komende dagen binnen en doe alleen noodzakelijke boodschappen. Toch naar buiten? Houd 1,5 meter afstand en vermijd plaatsen waar het druk kan zijn. Ga dus niet naar het strand, de boulevard, parken en bossen.” Hij hoopt dat mensen meewerken „zodat het niet nodig zal zijn gebieden voor iedereen af te sluiten.” De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord roept mensen op „goed na te denken over de vraag of het verstandig is naar de kust te gaan” en waarschuwt dat wegen naar de kust kunnen worden afgesloten als het daar te druk wordt.