Nieuws/Binnenland
1272322068
Binnenland

Een dode en negen gewonden door ’zwakke’ tornado in Zierikzee

De zwakke tornado in Zierikzee

De zwakke tornado in Zierikzee

ZIERIKZEE - Een ’zwakke’ tornado die over Zierikzee is getrokken, heeft maandag het leven van een 73-jarige vrouw uit Wassenaar gekost, meldt de politie. Ook zijn negen mensen gewond geraakt. De veiligheidsregio Zeeland heeft niet meer informatie over hoe de vrouw om het leven is gekomen of hoe de slachtoffers gewond zijn geraakt. In diverse straten is een grote ravage aangericht door de wervelwind. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.

De zwakke tornado in Zierikzee

De zwakke tornado in Zierikzee

Acht mensen raakten lichtgewond. Zij zijn door hulpdiensten ter plekke behandeld aan hun verwondingen. Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht. De veiligheidsregio kan niets zeggen over de ernst van de verwondingen en hoe de slachtoffers gewond zijn geraakt.

Tekst gaat verder onder de tweet.

De Veiligheidsregio spreekt van een windhoos, maar volgens Weeronline is het een zwakke tornado. Van meerdere panden zijn de daken afgewaaid. Dat gebeurde onder meer aan de Calandweg, waar het dak van een heel rijtje huizen werd losgerukt en op de weg neerkwam. Op meerdere plaatsen in het Zeeuwse stadje liggen kapotte dakpannen. Bomen zijn omgewaaid, ruiten gebarsten.

Tekst gaat verder onder de video.

Tien tot twintig huurwoningen in Zierikzee zijn dusdanig beschadigd geraakt door de windhoos die maandag overtrok, dat ze tijdelijk onbewoonbaar zijn. Directeur Marco van der Wel van woningcorporatie Zeeuwland laat dat weten. De gemeente Schouwen-Duiveland regelt opvang voor de bewoners.

Van diverse woningen zijn hele daken afgerukt. „Daar was een renovatie aan de gang”, vertelt Van der Wel. „Een van de mensen die daar aan het werk waren, is gewond geraakt.” Verderop raakte minstens één bewoner van een woning die Zeeuwland verhuurt gewond.

„In meerdere straten in Zierikzee is de schade fors”, vat de Veiligheidsregio de situatie samen. De hulpdiensten benadrukken dat ze de ruimte nodig hebben. Daarom hebben ze mensen in de omgeving via een NL-Alert opgeroepen niet naar het getroffen gebied te komen.

Tekst gaat verder onder de tweet en foto’s

Inwoner Douwe Ouwerkerk was thuis om te lunchen toen het gebeurde. „Het voelde alsof de kamer vacuüm werd gezogen, dat was best een heftige gewaarwording”, vertelt hij. Vervolgens zag Ouwerkerk op enkele tientallen meters van zijn huis in de historische binnenstad allerlei puin rondvliegen. „Dakpannen, een tuinzwembad, iets dat op een tent leek”, somt hij op. Op foto’s die hij doorstuurt is te zien dat de parasols van een terras op het centrale Havenplein kapot zijn gewaaid. Op andere beelden is te zien dat het Havenpark, even verderop, bezaaid ligt met afgebroken boomtakken.

VIDEO: De materiële schade in Zierikzee is enorm. Tekst gaat verder onder de video.

Plaatsgenoot Maurice van den Nouweland merkte de windhoos op door een buurvrouw die op straat al vanaf een afstandje stond te filmen. „Toen ik naar buiten liep, zag ik hem zelf ook”, vertelt hij. „De wervelwind werd steeds groter. Het deed me denken aan Amerikaanse taferelen, met van die stormchasers.”

Inwoners van het Zeeuwse stadje nemen intussen hun schade op. Waar mogelijk zijn ze direct begonnen met herstelwerk, bijvoorbeeld aan het dak van een horecazaak aan de Nieuwe Haven.

Brandweer

De brandweer is in Zierikzee bezig om een beeld te krijgen van de schade die is ontstaan. Alleen inwoners mogen weer het getroffen gebied in, maar moeten rekening houden met allerlei vallende voorwerpen, zoals dakpannen en takken. Ook zijn iets voor 17.00 uur nog niet alle straten veilig. De brandweer verwacht nog enkele uren nodig te hebben.

Burgemeester Jack van der Hoek verklaarde dat een aantal families nog niet terug kan naar huis en dat zij elders worden opgevangen. Hulpdiensten werken er ook hard aan om alle schade te verhelpen, zegt hij. „Vanmiddag is Zierikzee geheel onverwacht getroffen door een zeer krachtige windhoos. Helaas is daarbij iemand overleden en zijn diverse mensen lichtgewond geraakt. Ook is er veel schade aan woningen en bomen. Mede namens het gemeentebestuur gaat mijn medeleven in de eerste plaats uit naar iedereen die hierdoor getroffen is”, aldus zijn verklaring.

In het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland (waaronder Zierikzee valt) kunnen mensen terecht voor informatie of voor psychosociale hulp. Eerder was het verzoek om uit het getroffen gebied weg te blijven, zodat de hulpdiensten hun werk konden doen. Ook zijn wegomleidingen ingesteld. Rond 16.30 uur was er nog geen busverkeer mogelijk.

Er is een publieksnummer ingesteld, dat open is tot 21.00 uur: 0111-452111.

Tornado’s

Een tornado ontstaat onder een fikse onweersbui, schetst weerbureau Weeronline. Een tornado is snel ronddraaiende lucht aan de onderkant van een onweerswolk. Het is vergelijkbaar met een wervelwind van enkele tientallen tot enkele honderden meters breed. Een tornado is meestal te zien als een soort slurf. Vaak duren ze niet zo lang, maar een erg krachtige tornado kan uren duren.

De kracht van een tornado wordt uitgedrukt in de schaal van Fujita, die loopt van 0 voor de lichtste tot 5 voor de zwaarste, en wordt achteraf vastgesteld aan de hand van de schade. Weeronline schat de kracht van de windhoos in Zierikzee voorlopig op hooguit 2, met een snelheid van tussen de 179 en 218 kilometer per uur. De windhoos in Zierikzee kan ook een waterhoos genoemd worden, omdat die op zee is ontstaan.

Volgens Weeronline komen jaarlijks in ons land een tot drie tornado’s voor. Enkele bijzonder zware exemplaren trokken in juni 1967 over Nederland. Daarbij vielen zeven doden en tientallen gewonden.

Op 17 augustus 1992 trok een tornado over Ameland. Op een camping bij het plaatsje Nes viel een dode en raakten vijf mensen gewond. Op 9 augustus 2019 was het raak in Amsterdam. Deze zwakke tornado trok over het IJ en richtte niet veel schade aan.

Veel schade

Veel schade