Nieuws/Binnenland
1272327
Binnenland

Samsom wil lijsttrekker worden

Diederik Samsom wil door.

Diederik Samsom wil door.

AMSTERDAM - Diederik Samsom wil weer lijsttrekker van de PvdA worden. „Ik brand van de ambitie om door te gaan”, zegt Samsom op zijn zojuist gelanceerde campagnesite.

Diederik Samsom wil door.

Diederik Samsom wil door.

Ook legt Samsom in een YouTube-filmpje uit wat zijn motieven zijn. ,,Er is geen tekort aan megafoons van het ongenoegen, er dreigt een tekort aan nuance", aldus Samsom.

Asscher

Tot 24 oktober kunnen zich nog tegenkandidaten melden. Bij de sociaaldemocraten wordt vooral afgewacht of vice-premier Lodewijk Asscher besluit mee te doen. Ook Europarlementariër Paul Tang overweegt zich in de strijd te mengen.

De Rotterdamse burgemeester Achmed Aboutaleb, torenhoge favoriet onder PvdA-watchers, liet eerder al weten niets te zien in een race om het lijsttrekkerschap en ook minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zei vrijdag er niets voor te voelen.

Sinds 2012 is Samsom de politiek leider van de PvdA, na het vertrek van Job Cohen. Later dat jaar haalde hij in de tweestrijd met VVD’er Mark Rutte 38 zetels binnen voor zijn partij. Op dit moment staat de PvdA er een stuk minder goed voor in de peilingen.

Manifest

In een manifest op de website schrijft hij: ,,Het gaat beter, maar nog niet met iedereen. Er dreigt een kloof tussen degenen die profiteren van de vooruitgang en zij die dat niet of te weinig kunnen. En economisch herstel neemt andere bedreigingen niet weg. Terroristische aanslagen, spanningen in andere landen die hier hun effect hebben. Nu de economie opleeft staan we voor nieuwe opgaven. Bouwen aan een verbonden Nederland, waarin iedereen kan profiteren van het herstel. Waarin je veilig bent en jezelf kunt zijn"