Nieuws/Binnenland
1272330062
Binnenland

’Werk thuis, ga niet op bezoek’

RIVM tegen Brabanders: beperk je sociale contacten bij verkoudheid en koorts

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

AMSTERDAM - Het RIVM vraagt inwoners van Noord-Brabant in geval van verkoudheid, hoesten of koorts de sociale contacten in de eigen omgeving te beperken. „Dit betekent: blijf thuis”, meldt het instituut.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Van het grootste deel van de coronapatiënten in Nederland is de bron bekend. De meeste zijn in Italië geweest of hebben contact gehad met een besmette patiënt. Maar van de patiënten bij wie geen besmettingsbron bekend is of van wie die nog wordt onderzocht, komt het merendeel uit Brabant of heeft een link met deze provincie.

Daarom krijgen Brabanders met klachten het advies: werk thuis, ga niet op bezoek bij anderen of naar plekken waar veel mensen samenkomen. Mocht je klachten hebben en toch het huis willen verlaten, probeer dan zo veel mogelijk afstand te houden tot anderen, aldus het RIVM.

Om een beter beeld te krijgen van de herkomst van het virus, wil het RIVM vanaf zaterdag een steekproef onder zorgpersoneel van Brabantse ziekenhuizen doen. Medewerkers met milde klachten worden getest en kunnen dan meteen de vraag beantwoorden waar ze zijn geweest. Zo hoopt het RIVM de uitbraak te kunnen herleiden naar de bronnen, onder meer in Noord-Italië.

Eerste sterfgeval

Het totaal aantal besmettingen in Nederland steeg vandaag naar 128. Een 86-jarige man die was opgenomen in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, is vrijdag overleden.

In een reactie zegt minister Bruno Bruins (Volksgezondheid): „Ik begrijp dat dit advies vervelend en ingrijpend is voor mensen in Noord-Brabant. Mijn oproep is: volg het advies van de experts van het RIVM. Op deze manier kan er goed onderzoek worden gedaan de komende dagen.”