Nieuws
1272470
Nieuws

Vaarblog #4

When life gives you lemons…

“Dus die reparatie, is dat mogelijk bij u?”, hoor ik Pieter aan de telefoon vragen. We zijn bezig met het laatste kapotte onderdeel, iets met de brandstofpomp. Omdat de Orca wat oudere Mercedes-motoren heeft, is het moeilijk om de juiste expertise én onderdelen te vinden.

Pieter, als technische helft van ons ‘Floating Freelancers-duo’, heeft al meer dan tien verschillende bedrijven gebeld maar krijgt elke keer nul op het rekest. Nu zie ik een voorzichtige glimlach op zijn gezicht verschijnen: “Oh, wat fijn. We komen binnenkort naar u toe”. Het bedrijf heeft vaker met het bijltje gehakt en het komt goed! Alles wat ons nog resteert, is de boot van Wijk bij Duurstede naar Sliedrecht varen, daar kunnen zo ons helpen met de laatste loodjes. We halen opgelucht adem.

Het-telefoontje-dat-niemand-wil

De blijdschap is helaas van korte duur. Dit keer is het míjn telefoon die gaat: het is het-telefoontje-dat-niemand-wil. Iemand van wie we heel veel houden is plotseling ernstig ziek. Als ik ophang wil ik schreeuwen en fluisteren tegelijk. Tranen, woede, machteloosheid. Voor we naar de Orca verhuisden waren alle rampscenario’s uitgetekend: gebrek aan werkopdrachten, knetterende ruzie, allesverzengende hitte, brakende zeeziekte. Maar dit stond niet op het lijstje, iedereen is toch gezond?  

In het dagelijks leven realiseer ik me vaak niet hoeveel geluk ik heb dat bijna alles kan. Als je hard werkt (en soms een beetje geluk hebt) kun je zó veel bereiken. Wat waren we trots toen we de Orca hadden gekocht en bij elk stapje van het immense opknapproces. Hoe cool was het dat mensen over ons schreven en iedereen ons toejuichte met onze plannen.

Maar er is een andere, donkere kant die bij het leven hoort. Gezondheid laat zich niet afdwingen. Dat ervoer ik op reis in Australië al eens, toen ik door het oog van de naald kroop. Maar de machteloosheid die je voelt bij iemand die dichtbij je staat, is misschien nog wel erger. Zoals Baz Luhrmann het omschreef in zijn inspirerende lied ‘The Sunscreen Song’: “The real troubles in your life are apt to be things that never crossed your mind; the kind that blindsides you at 4pm on some idle Tuesday”.

Gebruiksaanwijzing voor reizigers

Niemand bereidt je voor op wat er kan gebeuren als iedereen gezond lijkt en opeens de wereld op zijn kop staat. Waar vind je zo’n gebruiksaanwijzing voor reizigers? Je wilt lezen dat ik fantastische plekken in Frankrijk ontdek, ontwaak met prachtige vergezichten en avonturen beleef met door hele smalle sluisjes gaan. Natuurlijk wil je niet horen dat ik in de achterkajuit zit te huilen en soms niet meer weet hoe we het moeten doen.

We gaan er alles aan doen om de beste behandelingen te regelen, om de tijd en die kloteziekte zo lang mogelijk te rekken. Als het even kan, nog een jaar of dertig. We blijven wel gewoon varen en onze droom waarmaken, maar voorlopig in Nederland. Zo zijn we in de buurt als het nodig is, en op avontuur als het kan. Er zit weinig anders op: when life gives you lemons, make lemonade.

----

Over Femke:

Pieter Tiller en Femke Hovinga, al circa drie decennia onervaren watersporters, springen letterlijk en figuurlijk in het diepe. Als ‘Floating Freelancers’ willen zij door Europa varen terwijl ze doorwerken als marketeer en schrijver. Ze kochten een klusboot uit 1985: motorkruiser Orca. Op dit blog schrijven ze eens per twee weken over hun avonturen.

*Dit blog wordt mede mogelijk gemaakt door T-Mobile

Meer blogs van Femke:

Blog 1: Met een Ocra een jaar door Europa

Blog 2: In het huwelijksbootje

Blog 3: Bereikbaar op de boot