Nieuws/Binnenland
1272664
Binnenland

Kandidaten burgemeesterschap Zaanstad trekken zich terug

Burgemeester van Zaandam Geke Faber.

Burgemeester van Zaandam Geke Faber.

ZAANDAM - De procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester in Zaanstad is stilgelegd. De vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad had hierom gevraagd, nadat verscheidene kandidaten zich „om persoonlijke redenen” hebben teruggetrokken uit de race, aldus de provincie Noord-Holland donderdag.

Burgemeester van Zaandam Geke Faber.

Burgemeester van Zaandam Geke Faber.

Er zijn volgens de vertrouwenscommissie daardoor te weinig kandidaten om een keuze te kunnen maken. Medio maart 2017 zal de procedure worden hervat, maakte de provincie bekend. Zittend burgemeester Geke Faber (PvdA), besloot dit voorjaar om haar functie per 1 oktober vervroegd neer te leggen. Later werd besloten dat Faber tot 1 december zal aanblijven als waarnemend burgemeester. In november wordt overlegd over de benoeming van een nieuwe waarnemend burgemeester.

Volgens een woordvoerder is er geen relatie tussen de recente problemen in de Zaandamse wijk Poelenburg en het intrekken van de sollicitaties. De kandidaten hadden zich al teruggetrokken voordat de problemen nationaal in het nieuws kwamen.