Nieuws/Binnenland
1272696
Binnenland

Zaak-26Koper mogelijk uitgesteld

AMSTERDAM - De strafzaak tegen de tien verdachten van een criminele organisatie die liquidaties op bestelling voorbereidde, kent vandaag in de rechtbank van Amsterdam een moeizame start.

Wat een deel van de advocaten betreft, wordt de zaak zelfs uitgesteld.

Volgens de raadslieden van Werner E. en Joey W. zit er mogelijk ontlastende informatie voor hun cliënten tussen data die uit Canada moet komen. De Canadese autoriteiten reageerden enkele dagen geleden positief op een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie om gegevens van versleutelde telefoons over te dragen die mogelijk in gebruik zijn geweest bij criminelen. Dat verzoek had betrekking op verdachten in vier strafzaken, waaronder de zaak over het vermeende moordcommando 26Koper.

Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen aanhouding. Volgens officier van justitie Koos Plooij heeft de verdediging volstrekt niet aannemelijk gemaakt waarom de Canadese data ontlastende informatie zou bevatten. Plooij wees er bovendien fijntjes op dat de verdachten ook zouden kunnen besluiten om mee te werken aan het onderzoek naar hun eigen telefoons als ze de waarheidsvinding zo belangrijk vinden.

Aanhouding zou de agenda van de rechtbank stevig in de war schoppen. Het is niet eenvoudig om in de volle zittingsschema’s op korte termijn ruimte te vinden voor tien nieuwe zittingsdagen.

Vanmorgen lag in de zaal het wapentuig op tafels uitgestald dat de politie in juli 2015 aantrof in een loods in Nieuwegein. Het was volgens officier van justitie Plooij nog niet een derde van de gevonden hoeveelheid kalasjnikovs, geluiddempers, patronen, scherfgranaten, peilbakens en kogelvrije vesten.

Een wapendeskundige van de politie demonstreerde in de volle zittingszaal welk geluid een automatisch wapen met het systeem van een kalasjnikov maakt als die wordt vergrendeld, of op (semi)-automatisch wordt gezet. Zijn demonstratie leidde tot wat ongeruste opmerkingen vanuit de zaal. Advocate Inez Weski zei benauwd dat ze eerder heeft meegemaakt dat een wapen nog geladen bleek. De voorzitter vroeg de deskundige bij ieder nieuw wapen dat hij oppakte, toch nog even extra te checken of er geen kogel in zat.