Nieuws/Buitenland
1272745
Buitenland

Turkije: geen aanval op Raqqa met Koerden

ANKARA - Turkije is bereid deel te nemen aan een aanval op Raqqa, de officieuze hoofdstad van Islamitische Staat in Syrië, maar niet als Koerdische strijders meedoen aan een dergelijk offensief. Dat heeft een woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan donderdag gezegd.

De woordvoerder zei dat er momenteel wordt gesproken met partners van de internationale coalitie tegen IS, maar dat Ankara aan dezelfde voorwaarden vasthoudt als bij eerdere aanvallen op IS-bolwerken, zoals Manbij en Jarablus. ,,Het is voor ons uitgesloten mee te doen aan een operatie waarbij de PYD en YPG aanwezig zijn.'' Turkije beschouwt de Syrisch-Koerdische YPG als een verlengstuk van de Turks-Koerdische PKK. Turkije ziet die laatste groep als een terroristische organisatie. De PYD is de politieke tak van de YPG.

,,In principe steunen wij het voornemen om Raqqa en andere Syrische steden te zuiveren van Daesh, maar zoals we eerder hebben gezegd hebben we wel principes en voorwaarden op dit gebied.'' Daesh is de Arabische naam voor IS.